SEGRE

Torra s'arrisca a ser inhabilitat si no retira els llaços grocs

El president de la Generalitat, Quim Torra.

Torra s'arrisca a ser inhabilitat si no retira els llaços grocsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La negativa del president de la Generalitat, Quim Torra, a retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis de la Generalitat podria portar la seua inhabilitació si se'l considera responsable del delicte de desobediència ja apuntat per la Junta Electoral Central (JEC) en ordenar-li treure aquests símbols. En concret, l’article 410 del Codi Penal preveu per al delicte de desobediència per part d’una autoritat pública a resolucions judicials "multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys". Seran així castigats les autoritats o funcionaris públics que es neguin "obertament a donar el degut compliment a resolucions judicials, decisions o ordres de l’autoritat superior dictades dins de l’àmbit de la seua respectiva competència i revestides de les formalitats legals", segons assenyala aquest precepte.

La Junta Electoral, en l’escrit aprovat dilluns passat per ordenar a Torra que retirés en 24 hores els símbols independentistes dels edificis públics catalans, ja li avisava "de les responsabilitats administratives, i en el seu cas penals, que pogués incórrer" si persistia "en la desobediència" als seus acords. Una vegada constatat l’incompliment de l’ordre per part de la Delegació del Govern a Catalunya, que ahir va comunicar a la JEC que els llaços i "estelades" continuaven exhibint-se a les façanes dels edificis de la Generalitat, la Junta haurà de decidir com actua. Existeix la possibilitat que posi els fets en coneixement de la Fiscalia, a la qual li correspondria determinar si Torra ha pogut cometre algun delicte tipificat al Codi Penal. També pot, segons ha recordat aquesta setmana el Govern, ordenar als Mossos d’Esquadra que treguin els símbols independentistes dels edificis on continuen col·locats malgrat l’ordre dictada pel màxim intèrpret de la legislació electoral. Perquè, segons fonts de l’Executiu, "és la Junta l’exclusivament competent per fer els següents passos, tant si decidís remetre els fets a la Fiscalia com si ordenés al cos de seguretat competent el compliment de la seua instrucció de retirar els llaços".

Entretant, abans que la JEC decideixi si acudeix o no al fiscal, la pròpia Fiscalia ja compta des de divendres passat amb dos denúncies contra Torra presentades pel PP i Ciutadans, per l’incompliment per part del president de la Generalitat de la primera ordre donada l’11 de març per la Junta perquè tragués els llaços grocs en 48 hores.

tracking