SEGRE

ECONOMIA INSTITUCIONS

El Banc d'Espanya avisa que l'alça de l'SMI reduirà l'ocupació el 2019

En concret set dècimes i avisa de les pujades salarials || Critica Pedro Sánchez per elevar la despesa amb els decrets aprovats en els ‘divendres socials’

Imatge de la façana de l’edifici del Banc d’Espanya, a Madrid.

Imatge de la façana de l’edifici del Banc d’Espanya, a Madrid.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d’Espanya va afirmar ahir que les dades d’atur i afiliació no desmenteixen la seua previsió respecte a l’impacte de l’augment del Salari Mínim Interprofessional (SMI) d’unes set dècimes en l’ocupació aquest any, i constata ja una influència” “més gran en col·lectius com el de joves, majors de 45 anys i sectors i comunitats autònomes en què la prevalença de l’SMI és major”. També va mostrar la seua preocupació pel “desacoblament” entre les pujades salarials “generalitzades” i la productivitat.

Durant la presentació de l’informe sobre projeccions macroeconòmiques, el director general d’Economia i Estadística del Banc d’Espanya, Óscar Arce, es va mostrar “un pèl insatisfet” amb la reducció del dèficit públic al témer un “altre any en guaret” per a la consolidació fiscal, ja que pronostica una rebaixa de només dos dècimes per a aquest any, fins al 2,5% del PIB, davant del 2,7% amb el qual va tancar el 2018. Així, el Banc d’Espanya eleva una dècima la previsió de dèficit públic per al 2019, fins al 2,5% del PIB, i la manté en el 2% i en l’1,8% el 2020 i 2021, respectivament. Arce va explicar que el panorama en termes pressupostaris ha canviat “molt poc”, ja que al desembre ja s’incorporaven algunes de les mesures amb més possibilitats de veure la llum, com l’alça de l’SMI o la pujada del sou de funcionaris, si bé va indicar que l’augment d’una dècima de la previsió de dèficit per a aquest any es deu a algunes de les mesures aprovades via reial decret en els anomenats divendres socials. En concret, va citar mesures com la recuperació del subsidi per a majors de 52 anys o l’augment dels permisos de paternitat.

La ministra de Treball, Magdalena Valerio, descarta futures retallades a les pensions de viudetat

D’altra banda, la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, va assegurar que el Govern central no té intenció de retallar les pensions de viudetat, sinó d’apujar-les, sobretot les més baixes.

tracking