SEGRE

La Generalitat necessitava 22.800 milions després de la DUI, segons la Guàrdia Civil

Els acusats, durant la declaració d'un agent de la Guàrdia Civil.

Un guàrdia civil: "Sànchez va dir que no permetria que entrés cap comitiva el 20S"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un agent de la Guàrdia Civil ha revelat que la Generalitat de Catalunya va calcular que necessitaven 22.800 milions d’euros per arrencar el nou Estat una vegada que es declarés la independència, fins que la hipotètica agència tributària catalana estigués ja preparada per actuar. Aquesta xifra procedeix de la suma d’uns documents trobats al registre de l’exsecretari d'Hisenda Josep Lluís Salvador, que va donar un resultat "espectacular" quant a la documentació confiscada, amb abundants referències a estructures d’Estat com duanes i, especialment, l’agència tributària catalana. Tot això, ha dit l’agent, donava a entendre que els preocupava saber "com podrien sobreviure econòmicament" després de la declaració d’independència, ja que aquesta hipotètica agència tributària catalana no estava preparada per actuar l’endemà.

El període clau anava de la declaració d’independència fins la posada en marxa de la hisenda catalana i per a això van desenvolupar un sistema informàtic amb IBM per import de 241.000 euros que, segons l'agent, va generar una factura i creu que està pagada.

L’estructura dissenyada sobre això va xifrar un finançament necessari de 22.800 milions d’euros per posar-se a caminar el nou estat l’endemà de declarar la independència. "Tots aquests diners eren el que necessitaven des de la DUI fins tenir estructura administrativa pròpia com a país", ha precisat l’agent. Així, comptabilitzaven 4.500 milions de la recaptació d’impostos del sector públic català, 6.000 milions més d’ingressos dels ajuntaments, 1.300 milions d’ingressos propis més un finançament que van demanar a la Xina d’11.000 milions. Aquest últim apunt s’emmarca dins d’una estratègia per buscar finançament exterior, a partir de viatges a l’estranger d’alts càrrecs del Govern liderats per l’exsecretari de Economía Pere Aragonès -actual vicepresident i conseller d’Economia, i en les que en alguna ocasió es va unir l’exconseller Raul Romeva.

Sobre això, es va trobar un "full molt instructiu" dels viatges a l’exterior de tots els viatges que detallava tot, per exemple, perquè viatjaven i la necessitat de finançament exterior i d’emetre deute publica per finançar-se".

En concret, ha comentat un viatge a Eslovènia d’una delegació encapçalada per Aragonès que es va plasmar en un document, amb la capçalera de vicepresidència i Economia, en el que venia un full de ruta de la independència d’Eslovènia amb una comparativa que no era exacta, que deia: "La Policia eslovena va fer front a l’exèrcit iugoslau en declarar la independència, tanmateix Iugoslàvia era una federació en col·lapse i Espanya no".

tracking