SEGRE

La Junta Electoral analitzarà la legalitat dels nous llaços posats per Torra

La Junta Electoral analitzarà la legalitat dels nous llaços posats per Torra

La Junta Electoral analitzarà la legalitat dels nous llaços posats per TorraEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) ha demanat a la Delegació del Govern espanyol a Catalunya que li faciliti nova informació sobre el grau de compliment de l’ordre de retirada de llaços grocs i banderes estelades dels edificis de la Generalitat, i si han estat substituïts per altres elements. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha substituït aquest dijous la pancarta a favor dels "presos polítics" del balcó del Palau de la Generalitat per una altra amb el mateix missatge però que, en lloc d’un llaç groc, té un de blanc amb una franja roja.

A la seua sol·licitud, la JEC ha demanat a la Delegació del Govern espanyol que abans de les 16:00 hores li remeti fotografies dels edificis més representatius del Govern català per conèixer el grau de compliment d’aquesta ordre, abans de la seua reunió prevista per a una hora després.

En aquesta reunió, la Junta Electoral haurà de decidir si Torra està complint el seu requeriment i si ha d’activar algun dels escenaris previstos en cas de desobediència: remetre el cas a la Fiscalia, obrir expedient o instar els Mossos d’Esquadra que treguin els nous símbols. De fet, una negativa del president de la Generalitat a retirar aquesta simbologia podria portar la seua inhabilitació si se'l considerés responsable del delicte de desobediència ja apuntat per la JEC. En concret, l’article 410 del Codi Penal preveu "multa de tres a dotze mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de sis mesos a dos anys" pel delicte de desobediència per part d’una autoritat pública a resolucions judicials.

Els nous símbols tenen el mateix missatge que els anteriors, "Llibertat presos polítics i exiliats", en català i anglès, i només varia el llaç, que en lloc de ser groc és blanc i inclou una franja roja. A més, els funcionaris han penjat en una finestra de la façana del Palau de la Generalitat una nova pancarta, més petita, amb el dibuix d’un rostre i la mateixa franja roja tapant la seua boca, amb el lema "Llibertat d’expressió". Aquesta franja no és nova, ja que és homologable, en forma i color, a la que apareix en altres cartells sobiranistes, exhibits en nombroses manifestacions dels últims mesos, amb els lemes "Llibertat presos polítics" o "Democràcia". Torra ha aplicat d’aquesta manera la resolució de la Junta Electoral després que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, li recomanés complir l’ordre d’aquest organisme que es retiressin els llaços grocs dels edificis públics de la Generalitat.

tracking