SEGRE

PANORAMA

Torra ordena la retirada dels llaços grocs i les estelades dels edificis de la Generalitat

Diu que acata la recomanació del síndic, que havia advocat per treure’ls durant la campanya electoral, però no l’ordre de la Junta Electoral || Busquen alternatives per mantenir visible la reivindicació

La polèmica pels llaços va centrar la sessió del Parlament d’ahir. A la imatge, Arrimadas en trenca un.

La polèmica pels llaços va centrar la sessió del Parlament d’ahir. A la imatge, Arrimadas en trenca un.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va ordenar ahir la retirada dels llaços grocs i altra simbologia independentista dels edificis de la Generalitat. La decisió va arribar hores després que el síndic de greuges, Rafael Ribó, li recomanés treure aquests símbols de les façanes de les institucions d’autogovern fins que finalitzi la campanya electoral. Ribó, que es va pronunciar sobre aquesta qüestió per petició del mateix Torra, va deixar clar, no obstant, que aquesta ha de ser una “mesura temporal i excepcional” que “únicament hauria de tenir vigència durant el període electoral”. Així les coses, Torra va puntualitzar que, amb la seua decisió, no dóna compliment a l’“exigència” de la Junta Electoral Central (JEC) sinó que es limita a “seguir les recomanacions de la Sindicatura de Greuges”. Tanmateix, malgrat ordenar la retirada dels llaços, Torra podria ser sancionat igualment per la JEC per haver-ho fet fora de termini. D’altra banda, segons fonts del Govern, Torra estudia una alternativa perquè la façana del Palau de la Generalitat no es quedi buida. En aquest sentit, una de les opcions és penjar una lona groga al balcó principal o col·locar-hi llums grocs. Una altra passaria per col·locar una pancarta que faci referència a la prohibició de la JEC d’exhibir missatges a favor dels líders independentistes empresonats i exiliats.

Hores abans, el Govern i l’oposició havien protagonitzat una nova picabaralla al Parlament, aquesta vegada, precisament, per la polèmica sobre els llaços grocs. Mentre que el president va afirmar que és la “llibertat d’expressió” la que n’empara la col·locació als edificis de la Generalitat, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, el va acusar de “frau electoral” per no respectar la “neteja de les eleccions” al no acatar els mandats de la JEC.

Nou enfrontament de Torra i Arrimadas, entre acusacions de “frau electoral”, pels llaços

Així les coses, el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, va sortir al pas d’aquestes paraules acusant el partit taronja de fer un ús electoralista de la qüestió dels llaços. També el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, va assenyalar el Govern que “les lleis estan per complir-se, i quan la JEC emet una resolució cal acatar-la i la resta és distracció”. Fora ja de l’hemicicle, l’ex de CatComú i ara candidat d’ERC el 28-A Joan Josep Nuet va apostar per treure els llaços per no cavar “trinxeres”.

tracking