SEGRE

PANORAMA

La Junta Electoral porta Torra a la Fiscalia i exigeix als Mossos treure llaços i pancartes

El president posa una ensenya amb un llaç blanc i el mateix lema a la Generalitat || El Govern central, PP, Cs i PSOE carreguen contra el Govern català i el síndic prefereix no parlar del nou cartell

Operaris del Govern instal·lant la nova pancarta sobre l’antiga, ahir a Barcelona.

Operaris del Govern instal·lant la nova pancarta sobre l’antiga, ahir a Barcelona.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) va decidir ahir portar “l’incompliment” del president de la Generalitat, Quim Torra, a la Fiscalia perquè determini si ha comès un delicte de desobediència per no retirar els llaços grocs dels edificis públics. En la resolució presa en una reunió ahir, la JEC també va demanar al departament d’Interior i els Mossos que treguin els nous símbols, amb límit avui a les 15 hores, i va obrir un expedient sancionador contra Torra, que pot suposar una multa de fins a 3.000 euros. La JEC va exigir dilluns al president de la Generalitat, per segona vegada, que retirés els llaços grocs i les estelades i li va donar un nou termini de 24 hores per fer-ho. En la resolució, ja l’advertia de les conseqüències administratives i penals de desobeir l’ordre. Torra, per la seua part, va optar ahir per col·locar una nova pancarta a sobre de l’anterior, amb el mateix lema, però diferent color de llaç: en lloc de groc, blanc. La nova pancarta va arribar després que el síndic de greuges, Rafael Ribó, recomanés que de manera “excepcional” retirés la simbologia sobiranista dels edificis públics. Més tard se’n va afegir una altra a la finestra al costat del balcó de la Generalitat amb la frase “llibertat d’expressió” i una careta amb una banda roja, recordant el símbol de la companyia de teatre Els Joglars. Torra, per la seua part, va dir que defensarà “fins a les últimes conseqüències” la llibertat d’expressió.

Per la seua part, el síndic va evitar pronunciar-se sobre la nova pancarta. Va explicar que no l’havia vist i que, per tant, no disposava de prou elements per valorar-la. Qui sí que ho va fer van ser els partits de l’oposició. PP i Cs van carregar contra Torra dient que “juga al gos i al gat” i la seua decisió va ser “un insult a la intel·ligència”. A més, Cs va denunciar 15 ajuntaments de la comarca d’Osona per la simbologia. El Govern central també va carregar contra Torra. El president en funcions, Pedro Sánchez, va demanar al president no “patrimonialitzar” les institucions i va assegurar que el seu Executiu actuarà amb “serenitat i determinació”. Així mateix, el PSOE va sol·licitar a la JEC que actuï amb “contundència” contra la “presa de pèl” de Torra. El socialista Alfonso Guerra va dir que dubtava que a Torra “li funcioni el cap”, i el president d’Aragó, Javier Lambán, va qualificar d’“excessos” i “malapteses” les accions del Govern.

La JEC entén que s’està cometent un delicte de desobediència, cosa que determinarà la Fiscalia

D’altra banda, altres ajuntaments i seus de conselleries a Catalunya també van canviar els llaços grocs i estelades per una altra simbologia. El consistori del Port de la Selva, per exemple, va substituir la pancarta que va treure dilluns per petició de la JEC per una amb la frase “Llibertat peixos pacífics”. La conselleria d’Agricultura a Barcelona va incorporar a l’entrada imatges d’animals, verdures i altres elements de color groc amb la frase “Els jutgen a ells, ens jutgen a tots”. A més, l’ajuntament de Girona va presentar un recurs davant de la Junta Electoral de zona demanant que es deixi sense efecte l’ordre de despenjar la pancarta i va mantenir la seua, en la qual figura “Llibertat d’expressió”.

D’altra banda, l’equip de la seu lleidatana de la conselleria de Cultura va reemplaçar llaços i cartells a favor de l’alliberament dels sobiranistes presos per altres pancartes en les quals apareixien màscares blanques amb bandes roges, similars a les de l’edifici de la Generalitat i que al·ludeixen als símbols de la companyia de teatre Els Joglars, acompanyades de “Llibertat d’Expresió”. També van posar altres pancartes amb “Llibertat pèsols prolífics”.

La Diputació de Lleida i la seu de Cultura canvien els seus símbols

Edificis públics de Lleida també van canviar ahir símbols sobiranistes. En concret, la Diputació a la capital del Segrià va substituir els llaços grocs penjats dels seus balcons per jardineres amb flors grogues.

Operaris del Govern instal·lant la nova pancarta sobre l’antiga, ahir a Barcelona.

Operaris del Govern instal·lant la nova pancarta sobre l’antiga, ahir a Barcelona.EUROPA PRESS

Operaris del Govern instal·lant la nova pancarta sobre l’antiga, ahir a Barcelona.

Operaris del Govern instal·lant la nova pancarta sobre l’antiga, ahir a Barcelona.EUROPA PRESS

tracking