SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

La UE ofereix a May prorrogar el Brexit només fins al 22 de maig

Davant la seua negativa a participar a les eleccions europees del dia 26 d’aquell mes

Theresa May conversa amb diversos líders europeus en la cimera.

Theresa May conversa amb diversos líders europeus en la cimera.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Vint-i-set estats membres de la Unió Europea (UE) van acordar ahir acceptar un retard en la sortida del Regne Unit fins al 22 de maig si el Parlament britànic aprova el pacte de retirada la propera setmana i van descartar així la pròrroga fins al 30 de juny que havia sol·licitat Londres. La UE va tancar a més la porta a una pròrroga més llarga davant de la negativa del Regne Unit a participar a les eleccions europees del 26 de maig.

A la carta que va enviar la primera ministra britànica, Theresa May, dimecres, la mandatària sol·licitava una pròrroga del Brexit fins al 30 de juny i reconeixia que no desitjava celebrar eleccions al Parlament Europeu, que a la resta d’estats membres tindran lloc entre el 23 i el 26 de maig.

Segons les normes comunitàries, tots els països membres de la UE estan obligats a organitzar la votació a l’Eurocambra al seu territori i amb la data del 30 de juny proposada per Londres, el Regne Unit estaria violant la legislació si no celebra eleccions, malgrat que el 2 de juliol, quan es constitueix la pròxima Eurocambra, ja no pertanyeria a la UE.

Qualsevol retard del Brexit necessita el vistiplau unànime dels caps d’estat i de govern dels vint-i-set països que seguiran a la Unió Europea després de la marxa del Regne Unit.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va assegurar que la UE lluitarà fins al final per un Brexit ordenat però demana preparar-se per a una sortida caòtica.

El líder de l’oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, va assegurar que està buscant “alternatives” que puguin ser aprovades per una majoria dels diputats de la Cambra dels Comuns i evitar d’aquesta manera una sortida caòtica i desordenada del Regne Unit del bloc comunitari. Segons la legislació britànica, el 29 de març continua sent la data oficial de sortida del Regne Unit de la Unió Europea.

L’arribada del Brexit anticipa un augment dels preus en alimentació al Regne Unit per la seua dependència tant de les seues importacions i exportacions amb Europa, segons l’informe Vademecum on Food and Beverage Markets, dirigit pel professor de l’IESE Adrián Caldart i la investigadora Júlia Gifra en col·laboració amb l’empresa Deloitte.

tracking