SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Torra defensa els Mossos davant dels CDR per treure els llaços grocs i els demana “unitat”

Buch avala l’actuació policial però analitzarà si van revisar alguna escola de forma “inadequada” || La ministra Batet afirma que els símbols “no paguen factures” i Cs s’atribueix la retirada de llaços

Diversos membres dels CDR de Sabadell es van enfrontar al president de la Generalitat, Quim Torra.

Diversos membres dels CDR de Sabadell es van enfrontar al president de la Generalitat, Quim Torra.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va justificar ahir l’actuació dels Mossos d’Esquadra en la retirada dels llaços grocs davant d’un grup de CDR que el va interpel·lar, i va demanar confiança i “unitat” per “tirar endavant” en un moment “molt complex”.

A l’entrada en un acte electoral de JxCat a Sabadell, Torra va topar amb una quinzena de membres dels CDR que brandien una pancarta amb el lema “implementació o dimissió” i es va aturar a parlar amb ells sortint en defensa dels Mossos, als quals aquests recriminaven actuacions com la retirada de simbologia sobiranista i càrregues policials contra activistes independentistes.

Paluzie demanarà explicacions als Mossos per inspeccionar escoles en plena polèmica pels llaços

Un grup contra la independència aboca desenes de sacs amb llaços davant de la Generalitat

El president va justificar les actuacions dels Mossos dient que “són la policia nacional de Catalunya, però també actuen de vegades com a policia judicial per ordre de la justícia espanyola”. Torra els va demanar “unitat” i va recordar que “si vam arribar a l’1 d’octubre és perquè estàvem junts, i si vam arribar al 27 d’octubre va ser també perquè estàvem junts”.

Després d’escoltar frases dels CDR com a “això ho va fer el poble” perquè “és el poble el que és al carrer”, el president va afirmar que “jo també sóc el poble” i va portar a col·lació la seua “llarga trajectòria” a Òmnium Cultural, com a editor de llibres i ara al Govern. Entre els activistes que protestaven figurava Francesc Esteve, membre del CDR Sabadell que va ser arrestat pel bloqueig davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya el 23 de febrer del 2018.

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, també va defensar l’actuació dels Mossos d’Esquadra en la retirada de símbols com els llaços grocs i va demanar evitar “polèmiques internes”. Així mateix va dir que es “revisaran” les inspeccions que agents dels Mossos d’Esquadra van dur a terme, després de rebre queixes que en algun cas “es podria haver actuat de forma inadequada” en centres educatius. La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, va criticar les actuacions de Mossos d’Esquadra i va assegurar que demanaran explicacions a la conselleria d’Interior.

Per la seua part, el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, va acusar l’Estat de “vulnerar drets fonamentals a través de la repressió” i anar contra la llibertat d’expressió, amb referència a l’ordre de retirada per part de la Junta Electoral Central (JEC) dels llaços grocs i altres cartells d’edificis públics durant el període electoral.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, va assegurar que banderes, pancartes i llaços “no paguen factures”, i va demanar dir prou a la confrontació, les trinxeres i la intransigència, en les seues paraules.

Mentrestant, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va celebrar que la nova pancarta penjada al Palau de la Generlitat “ja no té simbologia ni referències separatistes”, i ho va atribuir a una victòria de l’Estat de Dret, que ha aconseguit Cs, segons ella.

D’altra banda, el grup Segadors del Maresme, contrari a la independència de Catalunya, va abocar ahir una desena de sacs amb milers de llaços grocs davant del Palau de la Generalitat “per demostrar el cinisme” del president de la Generalitat.

Bonvehí minimitza la polèmica per les llistes electorals El president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar ahir que no se sent qüestionat al capdavant del partit després de la crisi oberta per la confecció de les llistes a les eleccions generals, i va deixar clar que no dimitirà. “No dimitiré, no em sento per a res qüestionat. Al contrari. Totes les opcions i decisions que ha pres el partit s’han aprovat en els diferents òrgans”, va recalcar. Bonvehí també va advertir que no comparteix “la visió apocalíptica” que Carles Puigdemont s’hagi imposat a la negociació de les llistes de cara a les pròximes cites amb les urnes, i va defensar que el PDeCAT ha decidit els seus candidats, i per tant que no repeteixin noms com Carles Campuzano i Jordi Xuclà.

Diversos membres dels CDR de Sabadell es van enfrontar al president de la Generalitat, Quim Torra.

Diversos membres dels CDR de Sabadell es van enfrontar al president de la Generalitat, Quim Torra.ACN

tracking