SEGRE

PANORAMA

Puigdemont insisteix que si és eurodiputat tindrà immunitat

El líder de JxCat encarrega un dictamen sobre la futura decisió del Suprem || El fiscal del Tribunal de Comptes insta a obrir una causa per desviació de fons per l’1-O

Puigdemont, ahir, a la porta de la presó de Neumünster, per on va sortir en llibertat l’abril del 2018.

Puigdemont, ahir, a la porta de la presó de Neumünster, per on va sortir en llibertat l’abril del 2018.JUNTS PER CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quan es compleix el primer aniversari de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya i el seu posterior empresonament a la presó de Neumünster, el líder de JxCat va afirmar ahir que serà la Justícia europea, i no els tribunals espanyols, els que tindran l’última paraula sobre la seua immunitat com a eurodiputat en cas que surti elegit a les eleccions comunitàries del 26 de maig, a les quals es presenta com a cap de llista de JxCat. “De la mateixa manera que la decisió d’Alemanya depenia d’uns jutges independents i no d’un govern amic del senyor Rajoy, la decisió europea depèn del Parlament Europeu i del Tribunal de Justícia de la Unió Europea”, va sostenir. En aquest sentit, també va deixar clar que “si tinc prou vots seré diputat europeu”, al marge de l’actual discussió jurídica sobre la seua immunitat.

Puigdemont també es va referir a la investigació que s’està portant a terme a Bèlgica relacionada amb el suposat espionatge al qual l’ha sotmès la intel·ligència espanyola des que va arribar a Waterloo. “Volem saber si va ser veritat o no el que va dir la policia espanyola. Va dir que el meu arrest havia estat coordinat amb els serveis secrets alemanys”, va recordar.

Insisteix a investigar si les intel·ligències espanyola i alemanya es van coordinar per arrestar-lo

Tot això mentre a Espanya, la Fiscalia del Tribunal de Comptes ha presentat una sol·licitud davant d’aquest òrgan fiscalitzador amb l’objectiu d’obrir una causa contra el líder de JxCat per una presumpta desviació de fons públics per organitzar el referèndum de l’1-O. L’escrit presentat ara pel fiscal en cap en aquest tribunal, Miguel Ángel Torres, ve a causa d’un de redactat pel mateix Ministeri Públic al desembre, al qual s’ha unit una denúncia interposada al desembre per Societat Civil Catalana i l’associació Advocats Catalans per la Constitució.

A banda de Puigdemont, Torres ha demanat també que s’investigui divuit exalts càrrecs més del Govern, entre els quals hi ha Rosa Vidal, interventora de la Generalitat. A tots ells, la Fiscalia els atribueix una possible responsabilitat comptable en relació amb els fons públics que s’haurien destinat a pagar la consulta d’autodeterminació. Tanmateix, no concreta l’import a què ascendiria aquesta desviació.

Així les coses, Puigdemont, des de la porta de la presó de Neumünster, centre penitenciari on va anar ahir per donar cent llibres d’autors catalans, va afirmar que la Generalitat “no va desviar ni un euro a l’1-O”.

En paral·lel, el líder de JxCat també va fer públic ahir que ha encarregat un dictament a un grup de juristes alemanys sobre la futura sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. L’estudi, que serà dirigit pel professor Florian Jessberger, efectuarà una comparació entre la decisió de l’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein, que va denegar l’entrega de Carles Puigdemont a les autoritats espanyoles per rebel·lió, i la que doni l’Alt Tribunal.

Puigdemont, ahir, a la porta de la presó de Neumünster, per on va sortir en llibertat l’abril del 2018.

Puigdemont, ahir, a la porta de la presó de Neumünster, per on va sortir en llibertat l’abril del 2018.JUNTS PER CATALUNYA

tracking