SEGRE

PANORAMA

Un tinent diu que Sànchez portava "la veu cantant" el 20-S i que els Mossos "acataven"

L’acusa de no col·laborar amb la Guàrdia Civil durant aquell dia || Explica que dos mosses els van avisar que si sortien d’Economia “els mataven” i afirma que els cotxes danyats contenien armes llargues

Els cantaires, com cada dilluns, van exigir la llibertat dels presos davant de la Paeria de Lleida.

Els cantaires, com cada dilluns, van exigir la llibertat dels presos davant de la Paeria de Lleida.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Qui prenia les decisions era Sànchez i la intendenta Laplana acatava.” Així de contundent es va mostrar ahir un tinent de la Guàrdia Civil, identificat amb el número TIP B35974S, que va comparèixer com a testimoni en el judici contra la cúpula del procés al Tribunal Suprem al declarar sobre els fets que es van esdevenir amb motiu de l’escorcoll policial a la seu de la conselleria d’Economia el 20 de setembre del 2017. D’aquesta manera, va manifestar que el llavors president de l’ANC, Jordi Sànchez, va actuar, aquell dia, com a “interlocutor de la massa”. “Portava la veu cantant i exercia poder sobre la massa”, va afirmar el tinent, alhora que va assegurar que el també diputat de JxCat al Parlament va rebutjar totes les propostes que li va plantejar la Guàrdia Civil i es va negar a col·laborar. A més, aquest tinent també va explicar al tribunal de l’1-O que dos mosses li van advertir que, si pretenien sortir de l’edifici amb les caixes de la documentació obtinguda a l’escorcoll, els concentrats “ens matarien o ens massacrarien”. En aquest sentit, va dir que no veia segur el passadís format per voluntaris de l’ANC i d’Òmnium per sortir de la seu. “El passadís de voluntaris, en una manifestació pacífica, és suficient, però en aquella manifestació aquest no era el cas”, va emfatitzar.

D’altra banda, va assegurar que als cotxes aparcats al costat de la conselleria d’Economia i que van quedar danyats durant la concentració independentista en protesta contra l’escorcoll hi havia armes llargues per a “munició real”. Així, va contradir la declaració que va fer com a testimoni fa uns dies l’excap de la Guàrdia Civil Ángel Gozalo davant del Suprem. En el seu testifical, Gozalo va afirmar que les armes que es trobaven dins dels vehicles servien per disparar “pilotes de goma”. L’agent també va remarcar que “vam haver d’aguantar la porta de la conselleria d’Economia perquè la massa no la tirés a terra”.

En paral·lel, un altre tinent de la Guàrdia Civil, identificat com TIP C57393S, va qualificar d’“esperpèntic” gestionar el dispositiu de seguretat del 20-S amb Sànchez, encara que va admetre que no els ho va recriminar als Mossos. A més, va revelar que els agents van valorar la possibilitat d’activar un helicòpter per evacuar la secretària judicial Montserrat del Toro de l’interior de l’edifici davant de la “situació de crisi”. L’agent, que ara ha obtingut el grau de capità de la Guàrdia Civil, també va reconèixer que no es va intentar ni una sola vegada sortir de la seu de conselleria. En aquest sentit, va explicar que “haver-ho fet hauria estat una negligència” i va afegir que les opcions que els van donar els Mossos no eren “segures”.

tracking