SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

El Parlament britànic prepara plans alternatius al Brexit de May

Un segon referèndum, mantenir-se al mercat únic, cancel·lar la sortida de la UE o deixar-la sense acord, entre les opcions || La Cambra Baixa torna a votar avui

Imatge del president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, durant la sessió de dilluns.

Imatge del president de la Cambra dels Comuns, John Bercow, durant la sessió de dilluns.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els diputats britànics preparaven ahir una llista de vies alternatives per al Brexit que se sotmetran avui a votació, alhora que la primera ministra, Theresa May, utilitzava els últims ressorts a la seua disposició per intentar aprovar el tractat de sortida que ha negociat amb Brussel·les. La Cambra dels Comuns va prendre aquest dilluns passat al Govern el control de l’agenda parlamentària d’avui per forçar una votació no vinculant en la qual els diputats podran marcar en una papereta totes les opcions que estiguin disposats a acceptar de cara al Brexit. Un segon referèndum, mantenir-se al mercat únic, cancel·lar la sortida de la Unió Europea o abandonar-la sense acord figuren entre les possibles propostes que es votaran, si bé la versió final de la llista l’elaborarà el president de la Cambra Baixa, John Bercow.

El sistema de votació, insòlit a la Cambra dels Comuns, pot no donar una decisió concloent, per la qual cosa els parlamentaris van deixar oberta la possibilitat de convocar una segona ronda dilluns que ve.

Encara que la iniciativa condiciona l’estratègia del Govern, Theresa May ja ha advertit que no complirà les indicacions de la cambra en cas que les preferències que expressin els parlamentaris no siguin compatibles amb els termes de la negociació que ha mantingut amb la Unió Europea durant els últims dos anys.

La possibilitat que els diputats acabin forçant un retard de la ruptura amb la Unió Europea més enllà del mes de maig agrega pressió sobre l’ala euroescèptica dels conservadors, que s’han oposat fins ara al pacte que defensa May.

Un dels capitostos d’aquest grup, Jacob Rees-Mogg, suggereix que està disposat a valorar un suport a l’acord, davant del perill que un retard llarg del Brexit acabi per frustrar per complet la sortida del bloc comunitari. Tant ell com l’exministre David Davis han coincidit a assenyalar que la possibilitat d’una ruptura sense acord ha quedat diluïda, ja que el Parlament s’oposa a aquest escenari, però consideren que existeix risc real que el procés de sortida acabi descarrilant si tornen a rebutjar el pacte.

tracking