SEGRE

POLíTICA INTERNACIONAL

El Parlament britànic dóna llum verda a votar aquest divendres el tractat del "brexit"

El Parlament britànic dóna llum verda a votar aquest divendres el tractat del

El Parlament britànic dóna llum verda a votar aquest divendres el tractat del "brexit"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament britànic, John Bercow, ha donat avui llum verda a què el Govern sotmeti aquest divendres a votació per tercera vegada el tractat de sortida de la Unió Europea (UE) acordat amb Brussel·les.

La nova moció que ha presentat l’Executiu davant de la Cambra dels Comunes cobreix només els termes de l’acord de sortida, i no la declaració política sobre la futura relació que l’acompanya, pel que Bercow considera que la votació és diferent a les dos anteriors i permetrà que es dugui a terme.

Al gener i al març es va sotmetre a votació el tractat i els documents que porta associats, que van ser rebutjats per una àmplia majoria en ambdues ocasions.

Aprovar només l’acord, que detalla els termes del divorci, evitaria previsiblement que el Regne Unit es vegi dirigit a un "brexit" no negociat el 12 d’abril i retardaria la data de sortida fins el 22 de maig, tal com van establir els líders comunitaris en l’última cimera europea.

En aquell termini, el Parlament britànic hauria encara de ratificar el paquet complet de documents, que inclou la declaració política.

Es tracta d’un text que no és legalment vinculant i en el qual s’estableixen les línies bàsiques del tipus de relació que ambdues parts esperen forjar després de la ruptura.

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, no té encara una majoria garantida perquè s’aprovi l’acord.

En un últim intent per sumar suports entre l’ala euroescèptica de la seua formació, va oferir ahir dimitir abans que comenci la pròxima fase de les negociacions amb Brussel·les si l’acord és recolzat.

Un grup de "tories" euroescèptics encara no s’ha mostrat a favor d’aprovar el text i el nord-irlandès Partit Democràtic Unionista (DUP), els vots del qual són claus perquè May tingui majoria, va recalcar ahir que continua oposant-se.

Si la primera ministra no obté aquests suports en les pròximes hores, hauria de comptar amb un nombre suficient de diputats laboristes rebels que donin suport a l’acord per aconseguir la seua aprovació. 

tracking