SEGRE

Un guàrdia civil critica els Mossos: "No hi va haver perímetre de seguretat"

El fiscal Jaime Moreno.

Un guàrdia civil critica els Mossos: "No hi va haver perímetre de seguretat"RTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El guàrdia civil a càrrec de la seguretat de l’aquarterament de Manresa (Barcelona), que va patir un "escrache" d’unes 2.000 persones el 20 de setembre de 2017, ha lamentat que els Mossos d’Esquadra no muntessin aquell dia cap perímetre de seguretat malgrat que li ho van sol·licitar. "No hi va haver perímetre de seguretat de cap tipus", ha dit en el judici del "procés" aquest agent, que ha assenyalat que, en demanar ajuda, un comissari de Mossos li va dir que tenien un "dia complicat", la qual cosa va provocar cert enuig en el seu coronel, que va voler saber per què els Mossos no van atendre la seua petició. La resposta va ser que mentre els concentrats fossin a la vorera de davant, els Mossos no actuaven. "M’estan penjant una estelada al pal", li va dir l’agent, davant de la qual cosa el mosso va respondre: "L’estelada la pots treure quan se’n vagin".

L’agent ha dit que "la massa" era "a la porta de l’aquarterament" perquè no hi havia perímetre de seguretat quan si "d’alguna cosa fan gala" els Mossos és "de professionalitat i traça" en matèria de seguretat ciutadana. Ha recordat una "performance" dels concentrats, que van simular que votaven amb urnes de cartró i ha assenyalat que la imatge de l’estelada al pal "va ser bastant impactant", una bandera "que, per cert, després es van emportar. Hi va haver algun comentari una mica jocós entre nosaltres: 'la podien haver deixat de record’".

Rere aquest agent, ha declarat el responsable de seguretat de l’aquarterament de Valls (Tarragona), on també hi va haver una protesta d’unes 150 persones el 20-S, en la que es van penjar cartells i es van llançar les habituals consignes contra ells. Alguns d’aquests cartells, ha precisat, els havien distribuït els partits polítics i associacions, i també hi havia altres del PDeCAT i de la CUP.

El testimoni, que ha lloat l’actuació "perfecta" i "professional" de la Policia Local de Valls, ha relatat un episodi que va tenir amb un dels concentrats, a qui va agafar "de la mà o del braç" per identificar-lo per penjar cartells, però que -segons el seu relat- es va deixar anar i va sortir corrents, moment en el qual diversos concentrats van sortir darrera d’ell "amb ulls desorbitats" i se li van encarar.

Aquest dijous també han declarat tres dels cinc mossos que van resultar ferits en un registre del 20-S a Sabadell (Barcelona) i que com van fer ahir dos companys, han narrat, com les al voltant de 700 persones congregades "van carregar" contra la Guàrdia Civil i els Mossos.

En el moment en què van habilitar un espai perquè sortís la comitiva judicial, "la massa" es va posar més agressiva. "Quan van aconseguir sortir va ser la ultima càrrega que va fer la massa de gent, la més violenta: empentes, puntades de peu, ens empenyien, tiraven de l’armilla perquè no poguessin sortir...", ha dit un mosso. Aquest agent va resultar ferit a una mà i un altre al peu, a un colze i a una mà. El mosso ha explicat que una persona li "va llançar una puntada de peu" i el "va colpejar a la planta del peu". "Un dels manifestants -ha afegit- em va donar un cop de puny al colze per deixar-se anar".

tracking