SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

El Parlament britànic vota avui de nou i la UE exigeix un acord ja

Brussel·les diu que després dels vuit ‘nos’ de dimecres, espera el ‘sí’ al pla del Brexit || May, que ha ofert la seua dimissió, insta els diputats a aprovar el ‘divorci’

El Brexit manté dividida la societat britànica, amb constants protestes als carrers.

El Brexit manté dividida la societat britànica, amb constants protestes als carrers.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Parlament britànic, John Bercow, va donar ahir llum verda al Govern de Theresa May perquè sotmeti per tercera vegada a votació l’acord de Brexit que va pactar el mes de novembre passat amb la Comissió Europea. Bercow permetrà que es porti a terme la votació avui al considerar que és diferent a les dos anteriors, ja que l’executiu va presentar una moció nova a la Cambra dels Comuns.

La moció cobreix només els termes de l’acord de sortida i no la declaració política sobre la futura relació que l’acompanya.

Aprovar només l’acord, que detalla els termes del divorci, evitaria previsiblement que el Regne Unit es veiés abocat a un Brexit no negociat el 12 d’abril i retardaria la data de sortida fins al 22 de maig, tal com van establir els líders comunitaris a l’última cimera europea.

En aquell temps agregat, hauran de ratificar el paquet complet de documents que permetrien un Brexit negociat, entre els quals s’inclou la relació que esperen forjar Londres i Brussel·les després de la separació. Entre les mesures, s’inclou el controvertit mecanisme de salvaguarda per evitar una frontera entre les dos Irlandes, clàusula per la qual el Partit Democràtic Unionista, els deu diputats del qual són clau perquè May tingui majoria als Comuns, manté per ara el seu rebuig de l’acord.

Per la seua banda, la Comissió Europea va declarar ahir que “pren nota” del resultat de les votacions que van tenir lloc dimecres al Parlament britànic sobre les possibles alternatives al Brexit amb les condicions negociades entre Brussel·les i Londres i va recalcar que, després de comptar “vuit nos”, el que fa falta ara és un sobre la manera d’avançar en aquest estancament.

La Unió Europea també va recordar que els caps d’estat van acceptar retardar el Brexit però només si la Cambra dels Comuns aprova avui el tractat de retirada que ja van tombar en dos votacions prèvies. “Si l’acord de retirada no es ratifica al final d’aquesta setmana, l’article 50 es prorrogarà fins al 12 d’abril”. Els líders, tanmateix, van deixar la porta oberta a altres opcions com una pròrroga més llarga i la celebració d’eleccions europees al Regne Unit al maig.

El Brexit manté dividida la societat britànica, amb constants protestes als carrers.

El Brexit manté dividida la societat britànica, amb constants protestes als carrers.EFE

tracking