SEGRE

MEDI AMBIENT RESIDUS

Els plàstics d'un sol ús, prohibits a partir del 2021

Per reduir l’impacte sobre el medi ambient || Ecologistes celebren la decisió però demanen una normativa més restrictiva

Palles de plàstic, molt habituals per ingerir begudes.

Palles de plàstic, molt habituals per ingerir begudes.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Parlament Europeu va aprovar dimecres la normativa que prohibirà a partir del 2021 els articles de plàstic d’un sol ús més populars, com plats, coberts, palles, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per a aliments, amb l’objectiu de reduir-ne l’impacte al medi ambient. Els eurodiputats hi han donat suport amb 560 vots a favor, 35 en contra i 28 abstencions l’acord. Els Vinti-vuit, per la seua part, ja van donar llum verda a la legislació a mitjans de gener. Aquests plàstics, segons càlculs de la Unió Europea, representen prop del 70 per cent dels residus plàstics que contaminen les aigües i les platges i l’objectiu de la mesures és eradicar l’ús d’articles de plàstic per als quals hi ha ja alternatives en materials que no danyen l’entorn. A més del llistat d’articles vetats, la Unió Europea vol que els estats membres prenguin “les mesures necessàries” per reduir de manera significativa el consum d’altres productes, com els recipients de plàstic (altres que el poliestirè) per menjar ràpid que no necessita preparació posterior a la compra i les tapes per a begudes. El vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, va destacar que la directiva “posa l’economia de plàstics europea en un camí sostenible” i la Unió Europea “a l’avantguarda de l’acció global”.

Per la seua part, Amics de la Terra va celebrar el “pas històric” de la Unió Europea, però va reclamar mesures “molt més ambicioses” com la prohibició de “tots” els plàstics d’un sol ús, davant els efectes perjudicials que assegura que té aquest material entre els quals cita possibles afeccions cancerígenes, cardiovasculars o malalties relacionades amb el sistema nerviós i reproductiu. La portaveu, Teresa Rodríguez, va demanar al Govern central que aprovi mesures per tal d’evitar els efectes del plàstic d’un sol ús sobre la salut humana i els ecosistemes.

Plàstics d’un sol ús Els productes de plàstic que estaran prohibits a partir del 2021 són els plats, coberts, palles, bastonets de cotó i envasos de poliestirè per a aliments. Amics de la Terra L’entitat ecologista celebra el “pas històric” de la UE després de l’aprovació de la normativa per part del Parlament Europeu i demana la prohibició de “tots” els plàstics d’un sol ús davant dels efectes perjudicials d’aquest material.

tracking