SEGRE

PANORAMA

Guàrdies civils denuncien 'escraches' a Lleida i la Seu d'Urgell al Suprem

Una mossa nega haver animat per WhatsApp a participar en aquests actes

Cassolada davant un hotel de la Seu d’Urgell el 2 d’octubre del 2017.

Cassolada davant un hotel de la Seu d’Urgell el 2 d’octubre del 2017.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos guàrdies civils van declarar ahir davant del tribunal que jutja líders del procés que van patir “fustigació”, “temor” i “tensió” en escraches a les casernes i hotels on s’allotjaven els agents abans i després de l’1-O, si bé van precisar que no hi va haver risc d’assalt, ni detinguts ni agressions. En concret, van declarar deu agents que van ser testimonis d’alguns dels 117 escraches que la Guàrdia Civil ha comptabilitzat contra els seus agents.

Entre els episodis citats ahir pels agents, n’hi va haver dos en hotels de la Seu d’Urgell que allotjaven guàrdies civils i que van provocar que els propietaris no renovessin les reserves. Es van queixar del protagonisme de bombers uniformats que es van unir a les protestes pujats a sobre d’un camió amb la sirena. “Van posar la sirena, donant suport a l’escrache i banyant-se amb la gent que hi havia”, va dir un dels agents. Un d’ells va relatar que va viure diverses concentracions davant de l’hotel, una el 3 d’octubre de fins a un miler de persones que cridaven, feien cassolades i “aplaudien”. També va relatar “càntics i insults”.

Agents de la Guàrdia Civil acusen bombers de “donar-se un bany de masses” a les protestes

També van testificar dos agents que van explicar que l’endemà del referèndum, quan passejaven de paisà per Lleida, van veure que els seguia una persona que els va gravar amb telèfon i els va increpar perquè els havia reconegut el dia abans, quan van intervenir a Artesa. “Ens va dir fills de puta, que ens cagaríem i que ens matarien”, va explicar. Va pujar les imatges Facebook amb frases com “aquests animals no els vull al meu país”. Els advocats Jordi Pina i Benet Salellas els van preguntar si recordaven que en aquesta publicació també posava que la gent mantingués la “calma” i no caigués en provocacions. No ho recordava cap d’ells. El jutjat penal 2 de Lleida va condemnar a vuit mesos de presó aquest home acusat d’amenaçar els agents.

Ahir també van declarar quatre mossos, tres dels quals van resultar ferits el 20-S en un escorcolls de Sabadell on van rebre puntades, cops de puny i cops amb cascos, segons van explicar. Una mossa va negar haver enviat un whatsapp animant la gent a participar en els escraches. El missatge deia: “Fem que Lleida sigui la Calella de Ponent, a cantar havaneres.”

tracking