SEGRE

Puigdemont no entraria a l'Eurocambra, segons l'última enquesta

El PSOE guanyaria les eleccions europees i la coalició d’ERC aconseguiria tres escons

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont.

Puigdemont no entraria a l'Eurocambra, segons l'última enquestaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ara Repúbliques, la coalició d’ERC, el BNG i Bildu, trauria tres escons al Parlament Europeu en les pròximes eleccions mentre que el PDeCAT es quedaria sense i Puigdemont no podria entrar a l'Eurocambra, segons els darrers sondejos publicats per la institució europea. Les projeccions també deixen sense representació el PNB, tot i que no tenen en compte una possible coalició amb Coalición Canaria i Compromiso por Galicia, amb qui els nacionalistes bascos estan ultimant negociacions. L’última ronda d’enquestes estatals, publicada a principis de març, només donava un eurodiputat a Esquerra perquè no tenia en compte la coalició amb el BNG i Bildu, que no obtenien representació.

A Espanya les eleccions europees les guanyaria el PSOE, amb 19 escons, que aniria seguit del PP (13), i la coalició entre Podem, Equo i IU (10).

Ciutadans seria la quarta força (9), seguit de Vox (5), que obtindria 2 escons menys que en l’última projecció, que atorgava a la formació d’extrema dreta 7 escons.

A diferència de les eleccions autonòmiques o estatals, a les europees Espanya es comptabilitza com a circumscripció única, de manera que els partits nacionalistes o més petits ja s'han agrupat, tradicionalment, en coalicions més àmplies per aglutinar majors percentatges de vot. En els darrers comicis europeus, el 2014, ERC va presentar-se amb Nova Esquerra Catalana i Independents sota la coalició 'L'Esquerra pel dret a decidir' mentre que el PDeCAT (llavors CDC) va presentar-se amb Unió, el PNB, Coalición Canaria i Compromiso por Galicia en la 'Coalició per a Europa'.

En aquesta ocasió els republicans es presenten amb Oriol Junqueras com a cap de llista i Diana Riba de número dos en la coalició 'Ara Repúbliques', on també hi ha el BNG i EHBildu.

Al seu torn, el PDeCAT concorrerà sol a les eleccions del mes de maig amb l'expresident Carles Puigdemont encapçalant la candidatura, després que els demòcrates trenquessin la coalició amb el PNB, que sí que espera mantenir l'aliança amb Coalición Canaria i Compromiso por Galicia.

Conjunt de l'Eurocambra

Al conjunt de l'Eurocambra les projeccions publicades aquest divendres indiquen que el Partit Popular Europeu es mantindria com el grup majoritari amb 188 escons, amb l'Aliança dels Socialistes i els Demòcrates com a segon grup amb 142. Tant populars com socialistes guanyen 7 escons respecte de l'última ronda d'enquestes. En total, els dos grups majoritaris sumarien junts 330 escons dels 705 que tindrà la cambra sense el Regne Unit.

El tercer grup seria el dels liberals europeus amb 72 escons, seguit del grup de l'Europa de les Nacions i la llibertat (ENF), on seuen partits com la Lliga Nord, que en trauria 61. Per darrere hi hauria els Conservadors i Reformistes Europeus (ECR) amb 53, els Verds/ALE amb 52 i l'Esquerra Unitària amb 49.

tracking