SEGRE

POLÍTICA CATALANA

Boya deixa la cúpula de la CUP al denunciar “agressions psicològiques”

Assenyala un militant de la formació i abandona la política catalana per cuidar-se || La formació es compromet a treballar per a espais segurs per a les dones

L’aranesa Boya diu que es va haver d’amagar sota una cuirassa.

L’aranesa Boya diu que es va haver d’amagar sota una cuirassa.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aranesa Mireia Boya va anunciar ahir que dimiteix com a membre del Secretariat Nacional de la CUP i que abandona la política catalana per agafar “aire i forces”. En una carta publicada a Twitter, Boya revela que durant el període com a diputada va patir un “episodi continuat d’agressió psicològica” per part d’un company que li ha suposat una gestió emocional complicada que encara està oberta.

La cupaire va explicar que amb la dificultat de l’última legislatura pel referèndum de l’1-O i la posterior “repressió” de l’Estat, va decidir “amagar sota una cuirassa” els problemes de salut. Ara, tanmateix, al coincidir de nou amb aquesta persona en les tasques de membre del Secretariat Nacional amb el record dels “comportaments agressius” i “rols de poder”, ha decidit anar-se’n per “cuidar-se”. “Me’n vaig conscient de deixar el repte col·lectiu de millorar la gestió de les agressions masclistes”, va afirmar.

Després d’explicar que ha hagut de coincidir amb el company al Secretariat Nacional, va dir que malgrat demanar evitar-lo, ha vist amb “tristesa com les organitzacions tendim a canviar les prioritats, a oblidar-les i a fer perifèric el que realment importa i no parem de repetir: les persones i les cures al centre”. “Me n’he anat per això, necessito temps per cuidar-me”, va concloure.

La notícia, en la qual no aclaria qui era el company que ha provocat el seu abandó i donava peu a especulacions, va tenir una gran repercussió al llarg del matí. Hores més tard va matisar que la persona que la “va agredir psicològicament” durant el seu període al Parlament ni era membre del grup parlamentari de la CUP ni és membre de l’actual Secretariat Nacional. “Un militant amb el qual he hagut de compartir espais per a les tasques derivades del meu càrrec”, va concretar. “Una vegada més, ens centrem en el qui i no en el què. Us demano respecte, rigor i temps”, va comentar. Així mateix, va criticar els “rumors” que s’havien generat sobre aquesta qüestió.

Per la seua banda, el Secretariat Nacional de la CUP va lamentar la dimissió de Mireia Boya “i les causes que l’han motivat”. En un comunicat, la formació “reitera el compromís de continuar treballant per garantir espais segurs i lliures de violències”.

“Les violències masclistes tenen un ventall infinit de formes, expressions i manifestacions. Per això s’ha de ser molt acurat a l’hora de classificar-les i abordar aquestes situacions i els contextos que es donen”, va assenyalar l’organització en un comunicat. Amb tot, va matisar que “en el cas concret de la violència psicològica, és sovint un tipus de violència difícil de percebre i té els seus propis processos d’abordatge, que depenen de les persones implicades i que té una complexitat molt gran”. En l’actualitat, la CUP està ultimant un protocol davant d’agressions masclistes que ara es debat en assemblees locals i que es troba en fase d’esmenes.

tracking