SEGRE

REGNE UNIT NEGOCIACIONS

El Parlament britànic torna a rebutjar les alternatives al Brexit

Malgrat l’ordre laborista perquè els seus diputats recolzessin una ‘via tova’ || Aparten el negociador de l’Eurocambra que no veia Gibraltar com a “colònia”

Diversos activistes climàtics es despullen durant el debat del Brexit a la Cambra dels Comuns.

Diversos activistes climàtics es despullen durant el debat del Brexit a la Cambra dels Comuns.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va tornar a rebutjar ahir a la nit les opcions alternatives al pla de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Malgrat que la direcció del Partit Laborista havia donat instruccions als seus diputats perquè recolzessin la moció anomenada Common Market 2.0, que en l’argot polític s’havia batejat tot aquest temps com el “model noruec”, que inclouria el Regne Unit al mercat únic amb règim duaner negociat amb Brussel·les, va ser rebutjada pels diputats per 282 vots davant 261.

Després d’haver rebutjat fins en tres ocasions l’acord proposat per la primera ministra Theresa May, aquesta era la segona vegada en menys d’una setmana que els diputats valoraven una sèrie de vots indicatius, en l’argot del Parlament de Westminster, això és, propostes alternatives que no són vinculants però que, en cas d’haver-se’n aprovat alguna, podria haver pressionat el Govern britànic a dur-la a terme ja que hi hauria un consens fefaent sobre el Brexit a la Cambra dels Comuns.

Finalment no va ser així, malgrat que al llarg de la jornada semblava que almenys dos d’aquestes propostes podien estar a prop de ser aprovades, després que l’oposició laborista anunciés que els donaria suport. En els dos casos es buscava un Brexit més suau que l’acordat entre May i els Vint-i-set: una propugnava una unió duanera i l’altra, el model noruec, que permetria romandre al mercat comú a través l’Associació Europea de Lliure Comerç (EFTA, per les sigles en anglès).

La setmana passada, l’opció noruega havia estat rebutjada per 283 vots davant 188, però llavors el laborisme no va imposar una disciplina de vot expressa.

D’altra banda, els grups del Partit Popular Europeu (PPE) i Socialistes i Demòcrates (S&D) van forçar el canvi del negociador de l’Eurocambra pel que fa a la reforma del reglament de visats per deslliurar d’aquesta exigència els britànics en cas d’un Brexit sense acord, el laborista britànic Claude Moraes, al qual Espanya fa responsable del bloqueig de la negociació al no acceptar que la norma es refereixi a Gibraltar com una “colònia” britànica.

tracking