SEGRE

PARTITS LLUITA CONTRA EL RACISME

Els partits catalans acorden no fer servir com a arma electoral la immigració en campanya

Avalen el primer acord unànime al costat d’entitats socials i ajuntaments || Torra defensa que “ens hem de conjurar per impedir l’avenç de la discriminació, el racisme i la xenofòbia”

Moment de la firma del pacte durant la taula de diàleg contra el racisme.

Moment de la firma del pacte durant la taula de diàleg contra el racisme.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits catalans representats al Parlament van firmar ahir un document per combatre el racisme i la xenofòbia en el qual es comprometen a “evitar i denunciar els discursos que incitin el pas del racisme latent als actes de racisme”.

L’acord per a un debat responsable sobre immigració i contra el racisme i la xenofòbia el van firmar els grups polítics durant la taula de partits i entitats contra el racisme, presidida a la Generalitat pel president Quim Torra i en la qual van participar els grups parlamentaris, les quatre diputacions provincials, inclosa la de Lleida, i una cinquantena d’entitats en un acte a l’Arts Santa Mònica.

ERC desafia Sánchez que es posin urnes per dirimir si els catalans volen la independència

Torra va fer una crida a conjurar-se contra l’“avenç” del racisme i la xenofòbia i va demanar que la taula de partits i entitats contra el racisme i la xenofòbia tingui continuïtat després de la primera trobada d’ahir.

El text demana responsabilitat als partits en els seus discursos polítics, per la qual cosa acorda “emetre missatges sobre immigració que donin eines a la ciutadania per conèixer els beneficis que la immigració i la diversitat tenen per a la societat catalana”, i basar aquests discursos en dades en comptes de fer-ho en percepcions subjectives.

També defensen abordar els problemes que puguin sorgir entorn de la immigració amb “responsabilitat, sense contribuir a incrementar-los, sinó orientant els missatges a les solucions”.

A més, el document expressa el compromís de totes les forces polítiques amb la defensa dels valors democràtics “de foment de la convivència i de respecte a la diversitat”.

A la reunió de la taula també van assistir un ampli ventall d’entitats i d’associacions com Càritas, el Col·legi d’Educadors Socials de Catalunya, Creu Roja, Consell Islàmic Cultural de Catalunya, Entitats Catalanes d’Acció Social (Ecas), Foment del Treball, CCOO, Fundació Ibn Batuta, SOS Racisme, UGT, Lafede.cat i el Sindicat de Manters, entre d’altres.

D’altra banda, el PP ha elegit l’exministra Dolors Monsterrat com a candidata a les eleccions europees després de no anar a les llistes del 28-A.

Després d’apuntar que “no es penedeix” d’haver dit en una entrevista fa uns dies que Cs li sembla preferible als independentistes per a una investidura de Pedro Sánchez, el ministre en funcions de Foment va defensar que això “és de sentit comú” i que aquest tipus de suports “no impliquen cap tipus d’acord”.

La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va manifestar ahir que s’obririen a negociar una futura investidura del candidat del PSOE, Pedro

Sánchez

, i va precisar que en aquesta negociació no posarien línies roges d’entrada, però tampoc xecs en blanc.

En roda de premsa després de reunir-se la direcció del partit, va matisar que, davant d’una eventual investidura de

, ERC li exigiria que el nou govern acceptés abordar l’autodeterminació i el “final de la repressió” contra els líders independentistes encausats.

Per a la formació republicana, reclamar que el Govern central sigui sensible amb l’autodeterminació i la situació dels líders independentistes no és posar línies vermelles, sinó establir les bases per trobar “una solució democràtica” a la situació de Catalunya.

Vilalta va argumentar que encara queda molt per tractar una investidura i que ara el més important és aconseguir que ERC i l’independentisme siguin forts per poder condicionar el pròxim Govern.

A més va criticar que Pedro Sánchez digués diumenge en un acte a Tarragona que els catalans no volen la independència, i el va desafiar a dirimir amb un referèndum si això és cert: “És molt fàcil saber-ho: posem les urnes.”

Per la seua part, la candidata de JxCat a les eleccions, Laura Borràs, va criticar l’“oda al bloqueig” de Pedro Sánchez al rebutjar les demandes del sobiranisme català, per la qual cosa va dir que si bloqueja el referèndum serà ell qui bloquegi la legislatura a l’Estat.

tracking