SEGRE

CRISI INSTITUCIONS

El Parlament britànic frena per la mínima un Brexit sense acord

Aprova una llei per forçar May a buscar una pròrroga si no aconsegueix un enteniment amb Brussel·les || Gibraltar passa a ser considerada colònia per la UE

Aragonès i Bosch amb l’ambaixador britànic, Simon Manley, ahir, a Barcelona.

Aragonès i Bosch amb l’ambaixador britànic, Simon Manley, ahir, a Barcelona.GOVERN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament britànic va donar llum verda ahir a la matinada a una llei amb què força la primera ministra, Theresa May, a buscar una pròrroga per al Brexit més allà del 12 d’abril en cas de no aconseguir un acord amb Brussel·les que eviti la sortida desordenada del Regne Unit de les institucions comunitàries. Per un vot de diferència, 313 sufragis favorables davant de 312 contraris, Westminster va tirar endavant aquesta norma que, a més, va ser tramitada amb urgència. “El Parlament ha de tenir ocasió d’opinar sobre el període d’extensió que se sol·liciti per part del Govern de Theresa May a través d’un procediment legal, transparent i ordenat”, va explicar el diputat conservador Oliver Letwin, un dels impulsors de la norma. Tanmateix, si May sol·licités un ajornament del Brexit més enllà del 12 d’abril, seria la Unió Europea la que tindria l’última paraula. Paral·lelament, el Parlament Europeu va aprovar ahir l’acord per reformar la política comunitària de visats de manera que els ciutadans britànics quedin exempts d’aquest requisit quan Londres abandoni la Unió Europea. En el text al qual van donar llum verda els europarlamentaris per 502 vots a favor, 81 en contra i 29 abstencions es defineix a Gibraltar com a “colònia”. En aquest sentit, Alexander Winterstein, portaveu de la Comissió Europea, va afirmar que és “acceptable” que es doni aquest tractament al Penyal. En la mateixa línia, el Govern central va emetre un comunicat en el qual va celebrar que Gibraltar hagi passat a ser una “colònia” als ulls de la Unió Europea. “És un gran pas endavant per a la posició i les reivindicacions formulades per Espanya”, va assegurar la Moncloa.

Per un altre costat, l’economia del Regne Unit ha perdut 77.000 milions d’euros des de la celebració del referèndum sobre la sortida de la Unió Europea, segons les estimacions realitzades per l’agència S & P Global Ratings, organisme que estima que el PIB britànic seria ara un 3 per cent més gran si no hi hagués Brexit. D’altra banda, el vicepresident, Pere Aragonès, i el conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, van mantenir una reunió ahir amb l’ambaixador britànic, Simon Manley, per tractar sobre l’impacte del Brexit.

tracking