SEGRE

PANORAMA

El Parlament exigeix a Torra sotmetre's a una qüestió de confiança o convocar eleccions

La moció presentada per PSC-Units va prosperar amb un vot de diferència gràcies a la no-participació de la CUP || El president desatén l’oposició i la desafia a presentar una moció de censura

Els grups parlamentaris JxCat i ERC van votar en contra de la moció i la CUP no va participar-hi.

Els grups parlamentaris JxCat i ERC van votar en contra de la moció i la CUP no va participar-hi.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Parlament va aprovar ahir una moció proposada pel PSC-Units que cita el president de la Generalitat, Quim Torra, a sotmetre’s a una qüestió de confiança o en el seu defecte a convocar eleccions. Amb 62 vots a favor i 61 en contra l’oposició va guanyar el pols contra JxCat i ERC per un vot de diferència i la moció va prosperar gràcies al fet que la CUP no va participar en la votació. El text presentat pels socialistes constata “la inoperància del Govern de la Generalitat, la falta de pressupostos per a l’any 2019 i la pèrdua de la majoria parlamentària” i, per aquests motius, reclama al president de la Generalitat que de forma immediata se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions.

Encara que la moció no té cap efecte vinculant, el president va deixar clar que no pensa sotmetre’s a una qüestió de confiança ni avançar les eleccions. A través del seu compte de Twitter, Torra va assegurar que desatendrà les exigències del Parlament ja que considera que el jutge Pablo Llanera ha contribuït a l’aprovació amb un “vot de qualitat”, ja que no es va poder comptar amb els vots dels quatre diputats de JxCat suspesos pel Suprem, parlamentaris que haurien invertit el resultat de la votació.

La número dos de JxCat, Laura Borràs, va assegurar que la llei buscava modernitzar el Parlament

El president va desafiar dimecres passat l’oposició a presentar una moció de censura en contra seu si són capaços de trobar un candidat amb possibilitats de ser investit, cosa amb probabilitat de fracàs a causa de l’alta divisió política.

Per la seua part, els socialistes van titllar d’una actitud “vergonyosa” que Torra respongui desafiant-los a plantejar una moció de censura en lloc d’actuar i va recalcar que “estem farts de gestos i símbols”.

Ciutadans va culpar els socialistes d’haver “donat ales” a l’independentisme des del Govern central i els va titllar de “còmplices d’abandó”.

Per la seua part, el líder del PPC, Alejandro Fernández, va criticar que Torra sigui “incapaç de reconèixer” que va plantejar un programa de govern “impossible”.

En Comú Podem va instar a sortir del “desgovern” i de la “situació de paràlisi” a través d’una qüestió de confiança.

D’altra banda, la CUP, que en un altre temps era una aliada del Govern, va justificar la seua no-participació en la votació afirmant que la moció els semblava “una presa de pèl” al venir de PSC-Units, que van acusar de tenir el projecte de “la prohibició, la presó, l’exili i el xantatge permanent”, però també va instar el Govern a ser “responsable” i marcar una data d’eleccions a Catalunya. JxCat i ERC van defensar el Govern i van rebutjar les acusacions d’inoperància i falta d’objectius i van denunciar que l’oposició només té “la majoria per criticar”.

tracking