SEGRE

UE NEGOCIACIONS

El Regne Unit demana una pròrroga del Brexit fins al proper 30 de juny

Amb aquest termini els britànics estarien obligats a participar a les eleccions europees || Tusk ofereix una pròrroga d’un any que permeti a Londres marxar abans

Imatge d’arxiu del president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Imatge d’arxiu del president del Consell Europeu, Donald Tusk.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera ministra britànica, Theresa May, va sol·licitar oficialment ahir a la Unió Europea (UE) una altra pròrroga del Brexit fins al 30 de juny, un requeriment que obligaria el Regne Unit a participar a les eleccions europees.

May va remetre ahir una carta al president del Consell Europeu, Donald Tusk, per demanar l’extensió –del 12 d’abril al 30 de juny– de la validesa de l’Article 50 del Tractat de Lisboa (que fa referència a la retirada d’un país comunitari) i evitar així un divorci dràstic i sense acord del club comunitari.

Actualment, el Regne Unit té termini fins a la setmana que ve per presentar als 27 un pla alternatiu al pacte del Brexit (sortida del Regne Unit de la UE) negociat entre Londres i Brussel·les durant gairebé dos anys a fi de poder acollir-se a una nova pròrroga. Aquesta petició, no obstant, haurà de ser aprovada per unanimitat per tots els membres de la UE en la cimera d’aquest 10 d’abril.

A la carta, la primera ministra reconeix que el Regne Unit està legalment obligat a participar a les eleccions europees que se celebren entre el 23 i el 26 de maig si aleshores continua sent estat membre del bloc, encara que May ha rebutjat una vegada i una altra aquesta opció en els últims mesos.

La primera ministra recorda a Tusk els seus esforços per buscar altres opcions al mantenir negociacions amb l’oposició laborista britànica, contactes que van prosseguir aquest divendres a nivell tècnic després d’una primera reunió entre May i el líder laborista, Jeremy Corbyn, dimecres passat al Parlament britànic.

Per la seua part, Tusk creu que la millor manera de desbloquejar la crisi del Brexit és retardar-lo 12 mesos, amb una pròrroga “flexible” fins a finals de març del 2020, que permeti al Regne Unit marxar abans “si està preparat”.

D’altra banda, el membre del Comitè Executiu del BCE, Benoît Couré, va apressar el sector privat a completar tots els preparatius necessaris per enfrontar-se a les conseqüències d’una sortida abrupta del Regne Unit de la UE si encara no ho han fet, malgrat que va ressaltar que els riscos sobre l’estabilitat financera d’aquest escenari són “limitats”.

tracking