SEGRE

Julian Assange, arrestat a Londres

Després de retirar-li l’ambaixada de l’Equador la protecció consular

El fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange.

Assange, arrestat a LondresEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El fundador del portal WikiLeaks, Julian Assange, va ser detingut aquest dijous a l’ambaixada de l’Equador a Londres, després que aquesta els autoritzés a entrar al recinte i una vegada que el Govern equatorià decidís retirar-li l’asil, va informar una portaveu de Scotland Yard.

Assange, de 47 anys, havia entrat a la legació diplomàtica equatoriana el 2012 per evitar la seua extradició a Suècia, que llavors sol·licitava la seua entrega per presumptes delictes sexuals. WikiLeaks va confirmar que l’Equador ha clausurat l’asil polític que havia concedit a Assange, una decisió que va qualificar d’"il·legal" i de "violació del dret internacional".

En un comunicat, la policia britànica va assenyalar que el periodista va ser capturat en virtut d’una ordre d’arrest emesa per la Cort de Magistrats de Westminster (Londres) el 29 de juny de 2012, quan l’australià va decidir no presentar-se davant de la Justícia.

L’informador i activista ha estat portat aquest dijous a una comissaria del centre de Londres abans de presentar-se davant de la Cort de Magistrats de Westminster "com més aviat millor", afegeix la nota. En un tuit, el ministre britànic d’Interior, Sajid Javid, va dir que gairebé set anys després de la seua reclusió en l’ambaixada de l’Equador, podia confirmar que "Assange és ara sota custòdia policial i afronta l’acció de la Justícia al Regne Unit". "Voldria agrair a l’Equador per la seua cooperació i a la policia metropolitana pel seu professionalisme. Ningú no està per sobre de la llei", va subratllar.

Per la seua part, el ministre britànic d’Exteriors, Jeremy Hunt, va afirmar en un altre tuit que Assange "no és un heroi", mentre va agrair al president equatorià, Lenin Moreno, per la seua cooperació per assegurar que el periodista afronti la seua responsabilitat davant de la Justícia.

La setmana passada, WikiLeaks havia informat que Assange anava a ser expulsat en "unes hores o dies" de l’ambaixada de l’Equador.

Assange estava refugiat a l’ambaixada a la capital britànica des del 2012 per evitar la seua extradició a Suècia. La seua petició d’asil a l’Equador es va produir al terme d’un llarg procés d’extradició a Suècia als tribunals britànics i va començar un cas difícil de solucionar, ja que el Regne Unit s’ha negat reiteradament a facilitar-li un salconduit que li permeti posar rumb al país llatinoamericà.

El 2010, WikiLeaks va divulgar més de 90.000 documents classificats relacionats amb accions militars nord-americanes a l’Afganistan i prop de 400.000 documents secrets sobre la guerra de l’Iraq.

Aquell mateix any va començar a airejar uns 250.000 cables diplomàtics provinents del Departament d’Estat dels EUA. L’informàtic considera que el seu cas té paral·lelisme amb el d’Edward Snowden, l’exempleat de l’Agència Nacional de Seguretat dels EUA (NSA, sigles en anglès) refugiat a Rússia.

tracking