SEGRE

POLÍTICA ELECCIONS

Casado aposta per la rebaixa del salari mínim i després se'n desdiu

Albert Rivera vol que els autònoms que no arribin a l’SMI no cotitzin || Podem centra de nou part de la seua campanya en les “clavegueres de l’Estat”

Pla mitjà del president del PP, Pablo Casado, i la candidata del PPC, Cayetana Álvarez de Toledo.

Pla mitjà del president del PP, Pablo Casado, i la candidata del PPC, Cayetana Álvarez de Toledo.GERARD ARTIGAS/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari general del PP, Pablo Casado, va ser el protagonista de la precampanya ahir amb un anunci inèdit, a l’assegurar que rebaixaria el Salari Mínim Interprofessional (SMI) a 850 euros, 50 € menys que ara. Poc després, va rectificar i va arribar a qualificar-ho de fake news. En una entrevista radiofònica i a preguntes sobre l’SMI, Casado va indicar que si arriba a ser president del Govern compliria el pacte que va portar a terme el Govern de Rajoy “amb acord de la patronal i els sindicats per apujar l’SMI a 850 euros l’any 2020”. Hores més tard va desmentir que la seua intenció sigui rebaixar l’SMI, que el Govern socialista va fixar aquest any en 900 €, i va afirmar que al seu judici després de les eleccions aquesta qüestió s’haurà de debatre amb la patronal i els sindicats. El líder del PP també va assegurar que no presentarà la dimissió encara que perdin seixanta diputats, com va pronosticar dimarts el baròmetre del CIS, i va assegurar que hi ha molt “vot ocult” que podria fer que el seu partit arribés a governar. Davant les declaracions de Casado, el president del Govern, Pedro Sánchez, va dir que seria la “primera vegada en la història” que es realitzi una baixada de salari i que la seua formació optarà pel compromís “ferm” de seguir avançant perquè l’SMI arribi als 1.126 euros. Per la seua banda, el líder de Cs, Albert Rivera, va optar per dirigir el seu discurs als treballadors autònoms a l’anunciar per al seu programa quatre mesures per afavorir-los l’activitat laboral, entre les quals la d’eximir-los de pagar la quota de Seguretat Social si els ingressos no arriben al salari mínim interprofessional o la de prorrogar de dotze a vint-i-quatre mesos la “tarifa plana” per als nous autònoms de 50 euros a les cotitzacions.

D’altra banda, la jornada preelectoral de Podem va girar entorn del cas Villarejo. El líder de la formació, Pablo Iglesias, va sol·licitar a l’Audiència Nacional que se citi com a imputats el director d’OkDiario, Eduardo Inda, i un dels redactors, i que es comprovi el trànsit de trucades dels dos i la relació amb el comissari en presó provisional José Manuel Villarejo i es geolocalitzi la destinació que va tenir el mòbil de la seua assessora després de ser robat el 2016. La candidata de Podem per Navarra, Ione Belarra, va acusar els mitjans de comunicació d’haver-se fet eco de “notícies que eren mentida” i que desprestigiaven la formació morada.

Quim Torra exigeix per donar suport a una investidura respectar el dret a l’autodeterminació

Sánchez va acusar “alguns dirigents de l’independentisme de no actuar de bona fe” a l’afirmar que es produirà la independència i va insistir que l’única solució és “obrir dins de la Constitució un espai de diàleg”. Va destacar que aquests dirigents, en converses privades, li haurien reconegut que la independència de Catalunya és una meta irrealitzable. I els va animar a dir aquestes paraules davant de la població catalana. “Que donin la cara i diguin que no és possible i que han enganyat els catalans”, va dir. Sánchez no va voler pronunciar-se sobre un possible indult al·legant que és el president del Govern i ha de respectar la feina de jutges i fiscals. Aquestes paraules van ser criticades pel líder del Partit Popular, Pablo Casado, que va assegurar que el socialista està a mercè dels sobiranistes. Per la seua banda, Torra va considerar ahir que els sobiranistes han “d’exigir” el dret a l’autodeterminació de Catalunya si és decisiu per a la investidura del pròxim president del Govern central. “És un dret, no és un permís. Exigirem el dret a l’autodeterminació, que és el que vol el 78 per cent dels catalans”, va assegurar.

tracking