SEGRE

CAMPANYA ELECTORAL ESPANYA I CATALUNYA

Sánchez accepta un debat amb cinc candidats amb la presència de Vox

Pablo Casado critica que rebutgi un cara a cara i considera que li té “por”

417254_1.jpg

417254_1.jpgPSOE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La decisió del president del Govern, Pedro Sánchez, d’acceptar el debat electoral a cinc proposat per Atresmedia en el qual hi haurà Vox va marcar ahir l’inici de la campanya electoral per a les generals del 28 d’abril. Cinc dies abans d’aquesta cita amb les urnes, el dimarts 23, serà el debat dels candidats de PSOE, PP, Podem, Ciutadans i Vox. És el format que ha acceptat Sánchez en detriment d’altres propostes com el cara a cara amb el líder dels populars, Pablo Casado, o un debat a quatre a TVE.

El PSOE va justificar l’elecció de Sánchez d’acceptar el debat d’Atresmedia que incloïa Vox ja que considerava que aquesta força presenta candidatures a tot Espanya i supera el 10% en intenció de vot segons el CIS.

Però la decisió va rebre crítiques des de múltiples fronts, des de Casado, que acusava el president de tenir “por” de debatre amb ell, a Podem, que considerava una “vergonya de decisió” que el PSOE no accepti un debat a la televisió pública. I això sense oblidar el malestar mostrat pels consells d’informatius de RTVE, que van considerar un “menyspreu envers la radiotelevisió pública” que el president del Govern no participi en el debat proposat per la corporació.

Pablo Casado va iniciar oficialment la campanya a Madrid, però al matí va anar a València, i allà va retreure a Sánchez que no vulgui un debat amb ell i va assegurar que el president “no dóna la cara perquè sap que ha de donar indults” als independentistes “a canvi dels seus escons” per donar-li suport.

Crítiques dures també les de la número dos de Podem, Irene Montero, que en el seu cas va denunciar que el president no vagi a la televisió pública i també va considerar que un candidat “hauria d’acceptar tots els debats” que se li ofereixin com abans demanava el mateix Sánchez.

Albert Rivera (Cs), per la seua part, es va limitar a recalcar que té “moltes ganes de debatre cara a cara amb Pedro Sánchez”.

Sánchez va obrir campanya demanant als abstencionistes i indecisos que confiïn en ell. “Han d’anar a votar els socialistes convençuts, però també hem de dirigir-nos al conjunt d’espanyols: als que han decidit que no hi aniran, cal dir-los que el seu vot compta i als que no saben a qui votaran els demano que confiïn en el PSOE”.

La Junta Electoral Provincial de Madrid ha acordat incoar expedient sancionador contra l’ajuntament de Madrid i Podem per la projecció dissabte passat d’unes imatges amb els coneguts com a papers de Bárcenas a la façana de la Casa de la Panadería, a la plaça Mayor, una acció emmarcada en una campanya de la formació morada sota el lema “Que no tornin”. També incoa expedient contra alguns dels seus membres, Pablo Echenique, Irene Montero, Juan Manuel del Olmo i Isabel Serra, per la difusió a través de les xarxes socials d’aquesta “propaganda electoral”.

El tribunal del judici del procés al Suprem ha rebutjat la petició de llibertat plantejada per cinc dels acusats, l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras, l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, i Raül Romeva per poder participar en la campanya electoral, malgrat que han estat proclamats candidats. La decisió afecta també l’exconseller d’Interior Joaquim Forn, la defensa del qual es va adherir a la petició dels companys de banc dels acusats.

Per la seua banda, la secretaria General d’Institucions Penitenciàries, organisme dependent del ministeri de l’Interior, ha comunicat oficialment a ERC que no podrà celebrar actes polítics a les presons madrilenyes de Soto del Real i Alcalá-Meco, on es troben els polítics que van liderar el procés i que s’estan jutjant al Tribunal Suprem. Segons fonts penitenciàries, la negativa es va comunicar de forma oficial aquest dimecres, i van al·legar tres raons: manteniment de la seguretat interna, la coincidència amb la celebració del judici al Suprem i l’obligació de respectar la neutralitat política, ja que es podrien trobar amb un problema de gestió si la resta de partits sol·licita celebrar actes polítics en aquestes mateixes presons.

La mateixa decisió va adoptar davant de la demanda de Jordi Sànchez, candidat de JxCat, de poder fer actes electorals a les presons.

Per la seua banda, Oriol Junqueras ha enviat una carta a la militància en la qual advoca pel diàleg per trobar una solució política per a Catalunya i rebutja fixar “línies roges” a un possible nou govern de Pedro, encara que descarta així mateix “regalar xecs en blanc” al PSOE. Afirma que “no hi ha ningú que sigui més dialogant que Esquerra” i que el problema, sovint, és que s’ha assegut en una taula de negociació i no hi ha hagut ningú a l’altre costat. La socialista Carmen Calvo va replicar que “Espanya té una Constitució, que el principi de seguretat en una democràcia és complir les normes, i que amb el PSOE no es traspassa ni una línia roja”.

Els partits tenen fins a les dotze de la nit d’avui divendres per comunicar a les juntes electorals les coalicions per a les eleccions europees, autonòmiques i municipals del pròxim 26 de maig. En el cas de les eleccions europees, les coalicions s’han de registrar a la Junta Electoral Central ja que en aquests comicis només hi ha una circumscripció, que és Estat, i no les províncies com a les generals. Mentre que a les eleccions del 2014 es van presentar per separat, per a aquests comicis Unides Podem haurà de concretar la seua nova aliança, de la qual formen part Podem, IU i els seus socis de Galícia i Catalunya.

417254_2.jpg

417254_2.jpgPSOE

417254_3.jpg

417254_3.jpgPSOE

417254_4.jpg

417254_4.jpgPSOE

tracking