SEGRE

POLÍTICA GOVERN

El Diplocat completa la “reactivació” un any després de l'intent de liquidació amb el 155

Programa activitats per donar a conèixer Sant Jordi i un seminari || Madrid estarà “atent” i seguirà “tots els moviments” de l’organisme per si “depassa” el que està permès i “malversa fons públics”

El president Torra, ahir, amb la premi Nobel de la Pau Jody Williams, al Palau de la Generalitat.

El president Torra, ahir, amb la premi Nobel de la Pau Jody Williams, al Palau de la Generalitat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de la Diplomàcia Pública de Catalunya, més conegut com Diplocat, va anunciar ahir la “reactivació” just dotze mesos després de la seua extinció, que es va fer efectiva tal dia com avui de l’any passat. D’aquesta manera, aquest organisme deixa enrere els efectes de l’aplicació del 155 a Catalunya. Durant la intervenció de la Generalitat, el Diplocat va ser un dels ens que el Govern de Mariano Rajoy va intentar liquidar. “Ara es diu Diplocat en liquidació”, va manifestar la llavors vicepresidenta del Gabinet popular, Soraya Sáenz de Santamaría, en un dinar del Partit Popular a Girona el desembre del 2017. Tanmateix, amb la investidura de Quim Torra com a president i la constitució del nou govern, es va posar fre a la desaparició del Diplocat. De fet, el juliol de l’any passat, una de les primeres accions de l’Executiu de Torra va ser reunir el patronat d’aquest organisme. A més, després del 155, es va reactivar l’acció exterior de la Generalitat amb la reobertura de les delegacions del Govern en capitals estrangeres. Per la seua part, Laura Foraster, secretària general de l’ens, va afirmar ahir que, en aquesta nova fase, el Diplocat continuarà sent “plural, transversal i estant al servei de la internacionalització”. A més, va recordar que, jurídicament, el Diplocat mai va deixar d’existir, malgrat que es va acomiadar tot el personal i l’activitat va quedar frenada durant mesos. La primera acció programada per la diplomàcia pública catalana consisteix en una sèrie d’activitats per a la promoció de Sant Jordi. L’entitat convidarà onze periodistes estrangers a passar el 23 d’abril a Barcelona. Així mateix, el 3 de maig celebrarà un seminari a la capital catalana sobre el paper de la diplomàcia pública en l’era digital.

Després de fer-se pública la “reactivació” de l’organisme, Carles Puigdemont va expressar satisfacció i va animar “els que exerciu un treball immens i indispensable al Diplocat”. També el president Torra es va fer eco a les xarxes socials del comunicat que va anunciar el retorn del Diplocat. Per la seua banda, la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va advertir que l’Executiu central estarà “atent” i seguirà “tots els moviments” de l’organisme per si “depassa” l’àmbit de les competències de la Generalitat i incorre en malversació de fons públics. “Estem expectants i atents”, va assenyalar Delgado.

Laura Foraster, secretària general del Diplocat, diu que l’ens mai va deixar d’existir jurídicament

Durant les últimes setmanes, el Diplocat, i la resta de l’acció exterior de la Generalitat, ha estat al centre de la polèmica arran que el Tribunal de Comptes aprovés un informe en el qual xifrava en 7,3 milions d’euros els diners gastats per les institucions catalanes en internacionalització entre els anys 2011 i 2017. Tanmateix, aquest document va comptar amb el vot contrari d’una de les conselleres d’aquest organisme que, malgrat no discrepar en el seu fons, va criticar la falta de rigor comptable o de justificació d’alguns dels extrems de l’informe, així com la presència de caires ideològics en la seua elaboració.

tracking