SEGRE

CATALUNYA PROPOSTES

ERC, per una llei per als presos i el PSOE rebutja l'autodeterminació

Els republicans defensen una norma que vagi de “llibertat, diàleg i de tornar el conflicte a la política” || Els socialistes volen més poder per a les autonomies

Rufián, al centre de la imatge, va presentar la proposta d’ERC a les portes de la presó Model.

Rufián, al centre de la imatge, va presentar la proposta d’ERC a les portes de la presó Model.ERC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El número dos d’ERC a les generals, Gabriel Rufián, va anunciar ahir que el grup parlamentari portarà al Congrés la legislatura vinent una iniciativa legislativa per “aixecar les causes judicials que té l’independentisme”. Pretén tornar el conflicte català al terreny de la política. La proposta se suma a la demanda dels republicans de tornar a reunir el Govern espanyol i el català a la taula del diàleg i d’impulsar un referèndum d’autodeterminació. “Ens considerem demòcrates abans de tot, i no es pot parlar amb presos polítics a sobre de la taula, és necessari un mínim de voluntat política”, va dir Rufián. Va afirmar que aquesta llei anirà “de llibertat, de diàleg i de tornar el conflicte a la política”.

En un acte a les proximitats de la presó Model, va dir que es tracta d’“aixecar les causes judicials que tenim pendents primer dels alcaldes que es van jugar el càrrec, la llibertat i el patrimoni per una votació, aixecar la causa, el retorn dels companys exiliats i que s’aturi la vergonya de tenir 12 demòcrates al Suprem per un referèndum. Treure les togues i tornar el conflicte a la política”, va detallar Rufián.

Per altra banda, el programa electoral del PSOE per a les generals, que el partit va distribuir ahir de forma íntegra, proposa reconèixer la singularitat de les comunitats autònomes amb una definició precisa de la seua “identitat, cultura i llengua” als Estatuts d’Autonomia. Aposta per modificar la Constitució perquè les autonomies es quedin amb totes les competències que no siguin estrictament de l’Estat.

Quant a la recepta que proposen els socialistes per a Catalunya, és la que han vingut defensant el PSOE i el Govern central fins a la data, segons van voler destacar ahir fonts socialistes. És a dir, que rebutja tant l’autodeterminació com l’aplicació de manera permanent de l’article 155 de la Constitució i continua apostant pel model proposat a la Declaració de Granada del 2013 i a la de Barcelona, de l’any 2017. Tant en una com l’altra s’aposta per una reforma constitucional que faci d’Espanya un Estat federal i per avançar fins a reconèixer plenament el seu caràcter plurinacional. Aquestes propostes xoquen de ple amb les exigències plantejades des de les grans forces sobiranistes de Catalunya.

tracking