SEGRE

REPORTATGE

Ivorra, un poble marcat per l'1-O

Ivorra va ser un dels pobles que van rebre la visita de la Guàrdia Civil durant l’1-O, tot i que només van aconseguir emportar-se l’urna dels Reis Mags. A les últimes eleccions generals, el PP i el PSOE només van rebre 3 vots i els veïns coincideixen a assenyalar que res no canviarà els resultats dels comicis anteriors.

Veïns d’Ivorra, localitat amb un ampli suport a un referèndum d’autodeterminació català.

Veïns d’Ivorra, localitat amb un ampli suport a un referèndum d’autodeterminació català.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Ivorra és una de les poblacions de Lleida amb més participació en les eleccions generals. El 90% del cens electoral va anar a les urnes el 2015 i el 2016, el 74%. En tots dos casos, els partits de signe espanyolista (PP i PSOE) només van obtenir la confiança de 3 dels 72 veïns que van votar. Aquest poble va ser un dels que van rebre la visita de la Guàrdia Civil l’1-O, un fet que va causar cert temor. Però només van aconseguir confiscar l’urna dels Reis Mags, recorden.

Quant a les eleccions generals, els veïns coincideixen a assenyalar que res no canviarà els resultats d’anteriors comicis. Francesc Farran reconeix que “estem molt esgotats de tanta moguda política. A la gent ens costa cada vegada més mobilitzar-nos per reivindicar”. Per la seua part, Mercè Martí explica que “estem desil·lusionats i cansats de no veure cap resultat. Però això no canviarà el que pensem ni el sentit del nostre vot”. De la mateixa manera, Jaume Farran creu que “la participació a Ivorra no es veurà afectada, aquí vota tothom. Les eleccions són un dia festiu i popular que la gent no es passa de llarg”.

Una altra cosa és que el resultat electoral i els pactes posteriors puguin afavorir o no la situació que viu Catalunya. Segons Mercè Martí, “si guanyen les dretes tenim assegurat el 155; si guanya el PSOE amb el suport de Podem, potser ens deixen de banda com ha passat aquests últims sis mesos. Les coses canviarien si el PSOE pacta amb Cs, ja que llavors es veuran obligats a aplicar l’article 155”. Jaume Jimeno creu que si s’activa de nou el 155, es posaria en perill no només la vida política sinó també l’economia i l’educació. D’aquesta manera, pensa que “l’única solució és que ERC pugui tenir un pes específic en el futur govern”. Malgrat tot, Consol Closa considera que “guanyi qui guanyi, la possibilitat que Catalunya pugui seguir amb el procés és mínima”.

Alguns veïns assenyalen que estan “desil·lusionats” i “esgotats de tanta moguda política”

D’altra banda, els veïns d’Ivorra noten que el tema de Catalunya presideix aquesta campanya electoral per al Congrés i el Senat. Així doncs, Jaume Jimeno manifesta que “en lloc de campanyes electorals últimament semblen campanyes contra Catalunya”. Un fet a part és la valoració que fan del judici al Tribunal Suprem contra els líders independentistes. M. Carme Vendrell considera que és una vergonya i que “la sentència ja està dictada”. En el mateix sentit es manifesta Mercè Martí, quan critica que “estan jugant amb la vida dels presos”.

Per la seua banda, Jaume Jimeno critica que “a les seues declaracions la Guàrdia Civil no diu la veritat. A mi em van arrossegar per terra i al nostre col·legi ens van pegar”. Per la seua part, Francesc Farran, pensa “que hi ha uns bons advocats i que tot el que passa està als ulls de tot el món, per la qual cosa el Tribunal Suprem haurà de valorar moltes coses abans de pronunciar-se”.

tracking