SEGRE

CORRUPCIÓ TRIBUNALS

Els capitostos de la Gürtel intenten salvar el seu patrimoni a Suïssa

Davant de la possible repatriació arran d’un presumpte acord entre Anticorrupció i la Fiscalia helvètica || Crespo, un dels condemnats, critica que el pacte és il·legal

Imatge d’arxiu de Francisco Correa i Pablo Crespo, capitostos de la trama Gürtel.

Imatge d’arxiu de Francisco Correa i Pablo Crespo, capitostos de la trama Gürtel.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El número 2 de la trama Gürtel, Pablo Crespo, ha remès un escrit a la Fiscalia de Suïssa en el qual denuncia un suposat pacte entre la Fiscalia Anticorrupció espanyola i l’administrador dels seus comptes en aquell país, Arturo Fasana, pel qual aquest obtindria una reducció en la petició de condemna pels delictes dels quals se l’acusa a Espanya a canvi de repatriar els diners que guarda en el Credit Suisse.

En l’escrit, firmat l’1 d’abril passat, denuncia que la Fiscalia de Suïssa i Anticorrupció han mantingut “una sèrie de contactes” secrets dels que no s’ha informat els afectats.

Els fiscals dels dos països estarien pactant la repatriació a Espanya d’uns 23 milions d’euros

Pablo Crespo, que ha estat condemnat a 37 anys i mig de presó en el marc de la primera època de la trama Gürtel i a pagar multes per import proper als dos milions i mig d’euros, es refereix en concret a un intercanvi d’emails, avançat per El Mundo, en el que els fiscals dels dos països estarien pactant la repatriació a Espanya del voltant a 23 milions d’euros que Crespo i el també condemnat per la trama Gürtel Francisco Correa tenen en comptes a Suïssa administrats per testaferros com Fasana.

Segons l’escrit, per aconseguir aquest propòsit, Anticorrupció “està intentant arribar a un acord processal” amb ell, de manera que la petició de condemna pels delictes que se li imputen a Espanya “es veuria sensiblement reduïda” si converteix “tots els actius” de les societats de Crespo i Correa que gestiona en líquids i remet el saldo resultant a la Justícia espanyola.

Segons la seua opinió, l’acord se sustenta “sobre una clara il·legalitat” perquè Fasana ha rebut “instruccions precises de no adoptar cap mesura sense comptar amb l’autorització dels propietaris dels fons dipositats a Credit Suisse” i, “més encara, se’ls ha ordenat expressament que no transfereixin cap fons”.

Així, els diners acumulats en nou comptes bancaris a Suïssa s’han incrementat en més de 8,2 milions d’euros, la qual cosa representa un guany superior al 21%. Els 39,2 milions que van ser bloquejats per l’Audiència Nacional entre maig del 2009 i febrer del 2013 s’han convertit ja en 47,4 vuit anys després, atenent les dades que la Fiscalia suïssa ha remès a Espanya.

El que més diners té és Francisco Correa, amb 22,8 milions. El segueixen Luis Bárcenas, amb 20,7, i Pablo Crespo, amb 1,8 milions.

Uns diners que han anat creixent des del 2009 en bancs suïssosEl pas per presó no ha impedit que els principals acusats de la trama Gürtel continuessin amassant una fortuna a Suïssa, segons les últimes informacions remesa per la fiscal federal suïssa Elisabetta Tizzoni a l’Audiència Nacional en relació amb els comptes bloquejats en aquest país des que es va destapar el cas el 2009, segons el diari El Mundo.

tracking