SEGRE

Maria Burrel: «Els plans educatius han de centralitzar-se. L'escola catalana adoctrina»

Ciutadans

MariMaria Burrel: «Els plans educatius han de centralitzar-se. L'escola catalana adoctrina»a Burrel: «Els plans educatius han de centralitzar-se. L'escola catalana adoctrina»

Maria Burrel: «Els plans educatius han de centralitzar-se. L'escola catalana adoctrina»

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No es considera política, ja que fa tot just un any que és afiliada de Ciutadans. L’executiva li va proposar ser la número u per Lleida i no s’ho va pensar ni un minut, ja que considera que cal posar la província al lloc d’Espanya que li correspon perquè sempre ha estat oblidada pel Govern central.

Qui és Maria Burrel?

Sóc la candidata de Ciutadans al Congrés, vinc de la societat civil i sóc advocada. Tinc 47 anys, estic casada i no tinc fills. Vaig nàixer a Lleida, però els meus pares són d’Aragó i vaig viure fins als 15 anys a Purroi de la Solana, al costat de Benavarri, i després me’n vaig anar a viure a Valladolid, a Saragossa i ja a la universitat vaig venir a Lleida a estudiar Història de l’Art. Llavors em vaig quedar, a més que els meus pares vivien aquí. Més tard vaig estudiar Dret a la UOC. Encara que no tinc experiència en el món polític, estic molt il·lusionada, contenta i orgullosa que el partit hagi comptat amb mi per a aquest repte. Fa més d’un any que sóc afiliada i fins ara portava la secretaria de Relacions Institucionals a la província de candidata des de l’executiva autonòmica i vaig decidir fer un pas endavant.

Fa cas de les enquestes?

L’última del CIS no li dóna l’escó. Com que no vinc de l’àmbit polític, no els faig gaire cas. Crec que no demostren la voluntat real i molt menys les del CIS, que estan manipulades i s’equivoquen constantment, com es va veure a Andalusia. Jo animo la gent que vagi a votar per veure la realitat.

Quines són les actuacions prioritàries per a Lleida que li agradaria impulsar al Congrés dels Diputats?

La nostra província és meravellosa, però sempre ha estat oblidada pel Govern central. La meua il·lusió és situar-la al lloc d’Espanya que es mereix. La demarcació és molt extensa, és la menys poblada de Catalunya i cal implementar polítiques. Quines? A nivell d’infraestructures i de turisme. Tenim la Val d’Aran, que és molt potent, però cal millorar les vies de comunicació entre tots els municipis.

En els pressupostos de l’Estat la inversió en carreteres a Lleida és mínima.

Li asseguro que si aconsegueixo l’escó treballaré perquè la veu de Lleida se senti a Madrid. També cal fomentar la investigació, el desenvolupament i la innovació. Tenim el sector agroalimentari, que és molt potent, i cal revaloritzar- lo implementant polítiques d’ajuda a la investigació i tecnologia.

Què faria per ajudar les petites  i mitjanes empreses?

Ciutadans és el partit d’aquestes firmes i dels autònoms. Pensi que cada autònom genera llocs de treball, per la qualcosa cal ajudar-los amb recursos reals, ja que és un col·lectiu que mereix ser recolzat.

Què pensa de l’emigració de talent lleidatà a grans ciutats perquè els joves creuen que allà tindran més oportunitats?

És fonamental retenir-lo i que els joves es quedin. Crec que és molt important que els fills de pagesos continuïn amb el seu treball i no es vegin abocats a desplaçar-se. Si no es queden, és a causa de la falta d’ajuts. Des de Ciutadans apostem per oferir mesuresconcretes, com reduir la quota d’autònoms a qui continuï amb l’explotació. A més, eliminarem l’impost de successions perquè el traspàs d’una explotació de pares a fills no suposi una càrrega fiscal, sinó al revés, que hi hagi beneficis. Crec que així afavoriríem els joves, no pot ser que alguns no continuïn per les traves fiscals i se’n vagin del seu territori a la recerca d’altres oportunitats. No s’ha de buidar l’Espanya rural.

Com pot r edui r-se l ’al ta morositat?

Plantegem que cap autònom no hagi de pagar l’IVA de les factures que no han estat cobrades. Respecte a l’administració, que tingui un termini de trenta dies per pagar l’autònom i per a la resta, un límit de seixanta dies. A més, si aquest IVA no li és abonat, no haurà d’avançar-lo i serà l’Agència Tributària qui haurà de reclamar- ho al deutor de forma directa. Tenim moltes propostes contra la morositat.

Quin hauria de ser el salari mínim interprofessional?

Aquest s’ha d’adequar a l’augment del nivell de vida. No estem d’acord amb la mesura de Pedro Sánchez. És enganyosa perquè no crea més riquesa, sinó que empobreix la classe mitjana. El salari no s’ha d’apujar de cop, cal incrementar-lo amb l’IPC, però sí que apostem per donar ajuts per combatre la precarietat laboral i fomentar l’estalvi.

Què proposa per millorar les carreteres N-260 i N-230? Aposta per desdoblar l’N-240 entre Lleida i les Borges o veu millor esperar que es liberalitzi l’autopista AP-2?

Quan estigui a Madrid podré valorar totes les propostes existents. Sé que hi ha opcions, però moment no em decanto per cap. Primer vull estudiar- les per veure quina és la millor solució.

Quina opinió li mereix la línia fèrria Lleida-Manresa?

L’any passat va registrar almenys quaranta avaries. Aquest és un tema que cal posar sobre de taula des de Madrid, a més del tren de la Pobla.

Seria una bona opció traspassar la competència de Rodalies a la Generalitat?

Des de Ciutadans apostem perquè algunes de les competències se centralitzin, en lloc de descentralitzar-les, ja que així

es busca la igualtat entre els territoris. Tots els espanyols hem de tenir les mateixes oportunitats.

Llavors, seria millor que Educació i Sanitat estiguessin centralitzades?

Hi ha d’haver polítiques comunes a nivell d’Espanya que garanteixin la igualtat dels espanyols en l’accés a la sanitat, ja que no hi pot haver diferències de drets entre les autonomies. Apostem per la targeta sanitària única i que l’historial clínic i la recepta electrònica es consulti i s’utilitzi des de qualsevol part d’Espanya. Quant a l’educació, és molt important que els plans es marquin de forma centralitzada per igualar els continguts. Hem plantejat una selectivitat única a tot l’Estat i que tots els continguts

a Catalunya siguin en català i en castellà. A més, no pot ser que a un andalús que vol venir a treballar Catalunya se li exigeixi un nivell de català. Es trenca el principi d’igualtat entre els espanyols.

L e s e s co l e s c a t a l a n e s adoctrinen?

Sí. Volem acabar amb aquests missatges que inoculen idees radicals i populistes. En lloc de fer-nos créixer ens fa més petits.

Quina solució veu a l’actual conflicte polític a Catalunya i a la divisió que genera?

Hi ha moltes coses per fer. Nosaltres no apostem per la via unilateral. Cal respectar la Constitució i dins d’aquesta es pot parlar.

Hi va haver un cop d’Estat l’1-O?

Absolutament. En tota regla, ja que es va trencar el marc constitucional. El que no pot una autonomia és interpretar les lleis com l’afavoreixin i fer cas omís als avisos del Tribunal Constitucional.

Ha rebut algun atac personal per ser de Ciutadans?

No, però sí que he perdut contacte amb amics. Es nota la ruptura de la societat. De vegades se’ns ataca per la nostra ideologia en actes públics.

L’incomodaria pactar amb Vox?

Som molt lluny d’ells respecte al programa i ideologia i ara no és moment de parlar de pactes.

tracking