SEGRE

EL CANDIDATPOPULARS

Dante Pérez: «Cs se supedita a França i el programa de Vox es redueix a la paraula 'Espanya'»

Per al cap de llista del PP al Congrés, el seu partit es disputa amb Cs i Vox el vot del “centredreta”. Tanmateix, defensa el “vot útil” als populars davant dos formacions que creu “buides” de propostes. Només així hi haurà un govern capaç de “desprogramar l’enginyeria social independentista” mitjançant un 155 indefinit.

Pérez, a Lleida amb la Seu Vella al fons.

Pérez, a Lleida amb la Seu Vella al fons.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dies abans que el PP l’elegís com a candidat afirmava vostè que només pensava presentar-se a les municipals per ser alcalde de Gimenells Què va succeir?

Va ser sobtat i sorprenent. Estava preparant les municipals quan vaig rebre una trucada des de Barcelona. Em van plantejar encapçalar la llista de les generals. La política és la meua passió, així que vaig acceptar. Va ser un divendres a la tarda i només faltaven dos dies perquè el PP anunciés els candidats a Madrid. En la mateixa trucada em van dir que reservés bitllet de l’AVE.

Continua pensant ara a presentar-se a les municipals?

Continuo tenint intenció de presentar-me com a cap de llista a Gimenells. Són càrrecs compatibles i tinc temps per atendre aquestes responsabilitats, tinc 32 anys i no tinc parella ni fills.

El seu antecessor, José Ignacio Llorens, esperava repetir com a candidat i va quedar decebut. L’esmenta a vostè en un article recent en què rebutja ser el seu “pare polític, com ell diu”.

Per a mi és un referent polític, té un full de serveis a Lleida incontestable. La meua responsabilitat és seguir el camí que ell ha marcat. Lamento que ell no acceptés tancar la meua llista ni tampoc participar en la meua campanya. L’hi vaig demanar i no va voler.

En aquestes eleccions es disputen el vot amb Ciutadans i, per primera vegada, amb Vox. Per què votar el PP?

Tots els sondejos situen el PP al davant de Cs i Vox a Lleida. El Partit Popular és l’únic que té una oportunitat real d’obtenir escó entre els tres partits de centredreta. En segon lloc, per l’experiència de govern del PP, especialment pel que fa a l’agricultura lleidatana. Això contrasta amb la falta de propostes de Vox i amb la inoperància de Cs, que ha demostrat no estar a l’altura de la confiança que va aconseguir el 21-D. D’altra banda, també busquem el votant tradicional del PSOE de la Transició que se sent traït per Pedro Sánchez i el seu paper de comparsa del separatisme, dels proetarres de Bildu i dels comunistes de Podem.

Repasso l’escenari polític que ha descrit: Bildu proetarra, Podem comunista i tant Cs com Vox són centredreta.

Sí. Encara que Vox no té propostes i Cs és insignificant.

Parlem llavors de les seues propostes. Si n’hagués d’establir una de prioritària, quina seria?

El 2021 ha d’entrar en vigor la nova proposta de la política agrària comuna (PAC) i cal començar a negociar-la pensant en els interessos de l’agricultura de Lleida. I aquí cal destacar que el PP pertany al grup parlamentari europeu més nombrós. En canvi, Vox provocaria rebuig a Brussel·les. Per la seua part, Cs no ofereix garanties: és un partit supeditat als interessos d’Emmanuel Macron i, per tant, als interessos de França. Davant d’un conflicte d’interessos entre agricultors espanyols i francesos, Cs podria situar-se a favor dels francesos.

Posi ara sobre la taula una proposta específica per a Lleida.

En matèria d’infraestructures, impulsar l’autovia A-14 i connectar-hi Lleida i Vielha. Després d’inaugurar el tram de Rosselló a Lleida, proposem completar el tram fins a Benavarri en la pròxima legislatura. En una fase posterior caldrà prolongar-la fins a Vielha.

Proposa construir una autovia fins a Vielha? Foment només la preveu fins a Sopeira i, a partir d’allà, reformar l’N-230.

Sóc conscient de les limitacions de recursos, i qualsevol proposta que millori el que tenim ara seria un avanç. El desitjable seria que tot el traçat fos autovia fins a Vielha. Així l’A-14 contribuiria també a reforçar els vincles entre Lleida i Osca, amb la qual ens uneixen llaços històrics culturals i comercials. Aragó és el principal comprador del que Lleida produeix.

La competència de Ciutadans i Vox condiciona la campanya dels populars? En aquestes eleccions predominen discursos amb pocs matisos i paraules molt gruixudes.

El PP és un partit inspirat en els principis cristians i no pot moure’ns l’odi, la rancúnia o l’ànim d’escarni. És una cosa que sí que veiem en Vox davant de moltes qüestions, entre aquestes la catalana. Nosaltres només volem justícia: que es compleixin les condemnes que en el seu cas recaiguin en el judici als líders independentistes i que es compleixin de manera íntegra, sense indults. Tanmateix, nosaltres no ens personem en la causa per repetir unes acusacions que ja està fent la Fiscalia. Quant a Cs, davant el discurs buit, repetitiu i infantil d’Arrimadas oposem la profunditat i la càrrega intel·lectual de Cayetana Álvarez de Toledo.

Parla de càrrega intel·lectual quan les ampolletes de cervesa amb la foto de Pablo Casado són ja una icona d’aquesta campanya. Tindrà vostè una cervesa amb la seua foto?

No la tindré. Les ampolletes van ser idea meua, ho vaig proposar perquè coneixia emprenedors de Lleida que tenien una fàbrica de cervesa i la van elaborar amb ordi lleidatà. Ho vaig plantejar com a suport per a l’emprenedoria.

No és un símptoma que el nivell polític està baixant?

La simplicitat en política és un problema, però no es pot acusar el PP d’això. A diferència de Vox, que només té la paraula Espanya com a lema i com a programa, nosaltres tenim més de 500 propostes, moltes per a Lleida. Casado esmenta una quantitat de dades que no se senten en boca d’Abascal, Rivera, ni Pedro Sánchez. I Cs és l’exponent més gran de política basada en màrqueting barat, buida d’idees i sense valors.

En una entrevista es refereix als catalans com a “covards”.

És una frase de Josep Pla!

La frase de Pla és una mica diferent.

Sorprengui’m.

“De vegades un covard, de vegades un entotsolat orgullós (...). De vegades és un lacai i d’altres un insurrecte, de vegades un conformista i de vegades un rebel.” Un caràcter entre extrems. Però, al marge de la cita, sorprèn que un candidat anomeni “covard” el seu electorat.

Em vaig expressar en termes que no pretenien ser pejoratius. Al·ludia al pragmatisme de la societat catalana, perdut en els últims anys i que recuperarem. Forma part de la nostra condició i a Catalunya es viu molt bé. Els fets demostren que els líders independentistes són una colla de covards. I la majoria dels que es diuen independentistes, dels votants independentistes, no ho són. Només diuen ser-ho, però no estan disposats a cap sacrifici personal per assolir la independència, més enllà d’anar una vegada a l’any a manifestar-se a Barcelona l’Onze de Setembre. I així està clar que la independència no arriba.

Tornar a aplicar el 155: sí o no? Quant temps i per a què?

Sí, el temps que calgui, sense límits. Per desprogramar el sistema d’enginyeria social que des de fa dècades adoctrina en el sistema educatiu públic (el sindicat USTEC és el braç executor d’ANC i Òmnium, està darrere de vagues polítiques a les aules). També per garantir la pluralitat política a TV3 i Catalunya Ràdio i controlar les subvencions a mitjans que estenen l’odi envers tot el que soni a espanyol. I per intervenir la cúpula dels Mossos i garantir un sistema d’ascensos basat en els mèrits, les capacitats i la lleialtat a la Constitució.

Pérez, a Lleida amb la Seu Vella al fons.

Pérez, a Lleida amb la Seu Vella al fons.MAGDALENA ALTISENT

tracking