SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Villarejo reconeix que la “policia patriòtica” va actuar contra els Pujol

Buscava obtenir informació sobre els comptes que la família tenia a la Banca Privada d’Andorra || Va actuar per “perjudicar un partit polític”, CiU

L’excomissari José Manuel Villarejo, en una foto d’arxiu.

L’excomissari José Manuel Villarejo, en una foto d’arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo va reconèixer el mes passat davant d’un jutge que l’anomenada “policia patriòtica” va actuar contra la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i contra Convergència i Unió (CiU). Aquestes operacions van ser dutes a terme per la Direcció Operativa Adjunta de la Policia, a càrrec del comissari Eugenio Pino i per la unitat d’Assumptes Interns de la Policia Nacional sota la responsabilitat del comissari Marcelino Martín-Blas per “perjudicar un partit polític”, CiU, així com a l’inspector del Banc de Madrid, segons l’Ara.

Villarejo va declarar el mes de març passat per comissió rogatòria arran d’una querella per delictes de coaccions interposada per la família Cierco, accionistes de la Banca Privada d’Andorra on la família de Jordi Pujol tenia els seus comptes. Cierco va presentar una querella criminal contra el comissari Marcelino Martín-Blas i contra l’exagregat d’Interior de l’ambaixada d’Espanya a Andorra, l’inspector Celestino Barroso, acusant-los de coacció i xantatge per l’operació que presumptament van muntar el juny del 2014 per obtenir les dades dels comptes bancaris que la família Pujol posseïa a l’entitat. Villarejo va assumir, segons la querella, l’autoria de quatre notes internes reservades, elaborades entre l’1 de juliol del 2014 i el 20 de gener del 2015, sobre l’operació dissenyada per aconseguir els comptes.

Martín-Blas s’hauria reunit diverses vegades amb el conseller delegat de la BPA, Joan Pau Miquel, “perquè li facilités dades de comptes de la família Pujol”.

Les trobades van tenir lloc a l’Hotel Villa Magna del passeig de la Castellana de Madrid i Villarejo assegura que en va tenir coneixement a través de terceres persones. El resultat d’aquestes trobades va ser una captura de pantalla, que va arribar a mans de la Policia, on es mostrava que els comptes de la família Pujol ascendien a 3,4 milions d’euros i que van ser filtrades a un mitjà de comunicació. Un mes després, Jordi Pujol va confessar que tenia a Andorra l’herència del seu pare i va moure els diners a Espanya per declarar-los i evitar qualsevol delicte fiscal.

tracking