SEGRE

REGNE UNIT CONSULTA

La primera ministra escocesa vol un nou referèndum abans del 2021

Sobre la independència, davant de la crisi oberta pel Brexit || El Govern de Londres rebutja aquest pla al considerar “la qüestió conclosa el 2014”

Nicola Sturgeon durant el discurs al Parlament escocès.

Nicola Sturgeon durant el discurs al Parlament escocès.ANDREW COWAN/SCOTTISH PARLIAMENT/DPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra principal d’Escòcia, la nacionalista Nicola Sturgeon, va anunciar ahir que impulsarà la celebració d’un segon referèndum d’independència del Regne Unit abans que acabi l’actual legislatura el 2021, com a conseqüència del Brexit. En un discurs davant del Parlament escocès, Sturgeon va revelar que abans de finals d’any la Cambra començarà a legislar sobre una hipotètica consulta, que es produiria abans de les pròximes eleccions regionals però a la qual Londres s’oposa.

Sturgeon va dir que aquesta decisió parteix de la crisi política desencadenada per la pròxima sortida del Regne Unit de la UE, que ha mostrat que el Govern de Theresa May “no serveix als interessos d’Escòcia”, al desatendre la voluntat del 62 per cent d’escocesos que va rebutjar el Brexit al referèndum del 2016. Va avançar que el seu Govern introduirà, abans que finalitzi el 2019, la legislació per establir les regles d’una nova votació, la qual cosa permetria que se celebrés una vegada que el Govern britànic atorgués el vistiplau a activar l’anomenada secció 30, el mecanisme que atorga a Edimburg les competències necessàries.

Sturgeon critica que el Govern de Londres no està vetllant pels interessos d’Escòcia

Sturgeon ho tindrà complicat en aquest nou pols amb Westminster, ja que el Gabinet de Theresa May ha d’accedir a activar aquest procediment, una cosa a la qual premier ja s’ha negat. Un portaveu de Downing Street va indicar que la postura del Govern “no ha canviat” i que ja “ha deixat clara la seua oposició” al considerar que la qüestió va quedar conclosa al referèndum del 2014, quan el 55 per cent d’escocesos va rebutjar la separació.

Diputats ‘tories’ busquen la manera de retirar May del poder? Destacats diputats del Partit Conservador britànic estudien possibles canvis a la normativa interna per forçar la sortida de la primera ministra, Theresa May. Segons la normativa, May, que va superar una moció contra el seu lideratge el 12 de desembre, no pot afrontar cap altre desafiament fins al cap d’un any d’aquesta data. Frustrats amb la seua gestió, alguns diputats euroescèptics es plantegen ara modificar el termini perquè es pogués impulsar una altra votació en un període de sis mesos.

tracking