SEGRE

Marchena a testimonis de la defensa: "Això és un insult al tribunal"

Marchena a testimonis de la defensa:

Marchena a testimonis de la defensa: "Això és un insult al tribunal"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del tribunal del judici del "procés", Manuel Marchena, ha anat a totes per reconduir testimonis de la defensa les paraules dels quals derivaven en diatribes polítiques i sobre el dret a l’autodeterminació: "Això és un insult als membres del tribunal", ha arribat a dir sobre un d’ells. Després de setmanes de declaracions de policies, guàrdies civils i mossos citats per les acusacions, el torn dels testimonis proposats pels advocats dels acusats va començar ahir amb la declaració de dos d’ells i continuarà al llarg de les pròximes sessions.

En diverses ocasions, el jutge Marchena ha delimitat aquest dijous les seues intervencions perquè no superessin l’objecte del judici i es convertissin en "dissertacions acadèmiques" o en relats sobre "aspectes històrics" que no interessen al tribunal.

Les frases més contundents les ha pronunciat durant la declaració del catedràtic de Dret Constitucional Enoch Albertí, que va confeccionar part del Llibre Blanc sobre la Transició Nacional encarregat durant el Govern d’Artur Mas. Ha estat quan Albertí, a preguntes de l’advocat Benet Salellas (de Jordi Cuixart), ha començat a relatar la naturalesa del dret a autodeterminació.

El magistrat l’ha interromput i s’ha adreçat al lletrat: "Miri, senyor Salellas, el llibre blanc està incorporat a la causa. Li asseguro que el tribunal el llegirà, en alguns casos l'ha llegit, des de la primera fins la ultima pàgina", ha dit, per afegir que "si el testimoni fa una dissertació acadèmica dels continguts i dimensions del dret d’autodeterminació, està convertint el professor en un pèrit jurídic".

"El judici que pugui tenir aquesta sala -ha afirmat- sobre el dret d’autodeterminació podrà fins i tot estar inspirat en la brillant producció acadèmica del testimoni que està avui aquí, però el que no podem permetre és que el judici es converteixi en una lliçó d’un constitucionalista als magistrats del Tribunal Suprem".

Els magistrats, ha indicat Marchena, no poden "permetre amb passivitat que el judici es converteixi en una dissertació", la qual cosa ha considerat "un insult per als membres del tribunal", per assegurar l’advocat que no tingués dubte "que la producció bibliogràfica del testimoni serà examinada".

Al llarg del matí d’aquest dijous, Marchena ha tallat pràcticament tots els testimonis. Com a Gerardo Pisarello, tinent d’alcalde de Barcelona i candidat d’En Comú Podem a les generals, quan també ha parlat del dret d’autodeterminació i com a Catalunya es debat sobre ell "des de fa moltíssim temps", remuntant-se a l’època de Manuel Azaña.

"L'escoltem amb atenció i el seu paper i les seues respostes són molt rellevants per a la defensa i, per descomptat, per al tribunal", ha interromput Marchena el testimoni, també catedràtic de Dret Constitucional. I li ha recordat que els fets que es jutgen comencen el 2014: "Si ens remuntem a Azaña, que té molt interès en el plànol històric, però si us plau no li recordi al tribunal aspectes històrics respecte als quals existeixen també altres fonts bibliogràfiques".

A Jacint Jordana, catedràtic de Ciències Polítiques, li ha demanat que no s’esplaiés en les funcions del Diplocat, un aspecte del qual ja s’ha parlat en el judici amb profusió. Sempre amb bones paraules i afalacs a la traça tant d’advocats com de testimonis, el magistrat ha demanat al lletrat que reconduís l’interrogatori per evitar "una dissertació interessantíssima i molt il·lustrada, però que és perfectament prescindible".

tracking