SEGRE

EL CANDIDATERC

Oriol Junqueras: «Catalunya no serà el que digui Sánchez sinó el que vulguin els seus ciutadans»

Oriol Junqueras, candidat d’ERC a les eleccions de diumenge per Barcelona, fa més d’any i mig que es troba en presó preventiva pels delictes que se li atribueixen en relació amb l’1-O. Explica que el seu objectiu és denunciar la repressió, treballar per aconseguir la República i mantenir la unitat d’acció independentista.

Oriol Junqueras, cap de llista d’ERC el 28-A, a la presó de Soto del Real, divendres passat.

Oriol Junqueras, cap de llista d’ERC el 28-A, a la presó de Soto del Real, divendres passat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Vostè serà el candidat d’ERC a totes les eleccions “mentre duri la repressió”. Quin és el seu objectiu amb aquesta decisió?

És la millor manera de combatre la repressió i denunciar la regressió democràtica de l’Estat. Ens volen silenciats, els agradaria que deixéssim la política, però nosaltres els diem que ens presentarem les vegades que siguin necessàries.

Els diputats d’ERC aniran a Madrid a bloquejar el Congrés o buscaran l’entesa amb els partits espanyols?

Nosaltres no som ni els del bloqueig ni els de les condicions impossibles, que són els que acabaran provocant un govern de les dretes. Nosaltres hem de ser a Madrid perquè és on es parla i es decideix sobre Catalunya. El vot a Esquerra Republicana serveix per parar els peus al tripartit ultra, impedir que triomfi un govern PSOE-Cituadans i construir una solució democràtica per tal d’avançar cap a la República.

Quines condicions posarien vostès al PSOE si fossin decisius per investir Pedro Sánchez?

Exigirem que el PSOE torni a la taula de diàleg, de la qual es va aixecar, per negociar sense condicions i abordar els grans consensos que hi ha a Catalunya, que són l’autodeterminació i el final de la repressió. No donarem un xec en blanc a Pedro Sánchez.

Què els ha impedit tancar una llista unitària amb JxCat si en paral·lel n’han confeccionat una altra amb Bildu per als comicis europeus?

Des d’ERC busquem les opcions que considerem millors per aconseguir que l’independentisme acabi sumant més i es vagi fent fort. La millor manera és treballar la unitat d’acció des de la diversitat. Amb els companys de Bildu i del BNG ens uneix una aliança històrica que ens ajuda a enfortir el moviment a Europa.

Considera que l’independentisme, que va en tres llistes diferents diumenge, continua unit?

Evidentment. La unitat no depèn de formar una única llista o diverses a les eleccions. Des de la diversitat sumarem més gent que des de la uniformitat. La unitat que suma és la unitat d’acció, així que deixem de banda els retrets, deixem de competir per veure qui és més independentista i treballem cada dia perquè més gent ho sigui.

Creu que el mandat de l’1 d’octubre continua vigent i és realitzable?

Una cosa és segura: l’1-O ens vam guanyar el dret d’autodeterminació, al qual mai renunciarem. Alhora, és evident que encara no som on voldríem i s’ha de continuar treballant per aconseguir-ho. Esquerra Republicana sempre ha treballat per la independència i no hi renunciarem mai.

Carles Puigdemont ha manifestat en els últims dies que la DUI continua sent “vàlida”. Opina vostè el mateix?

Hem arribat més lluny que mai i ens en sentim orgullosos. Seguim treballant per guanyar la llibertat.

Considera que la via unilateral a la independència va ser un error?

Em sento legítimament orgullós de tot el que hem fet i d’haver complert el mandat de les urnes. Sempre hem estat oberts al diàleg i amb la mà estesa, i sempre hem dit que no renunciarem a les nostres conviccions ni a cap via democràtica i pacífica per aconseguir els nostres objectius.

Quina creu que és la solució al conflicte a Catalunya?

Crec que la independència serà inevitable. La solució passa per poder obrir vies de diàleg i negociació, per l’aixecament de les causes judicials i la fi de la repressió, i per un referèndum. És evident que no som davant d’un Estat democràtic perquè només ha sabut respondre amb repressió.

Pedro Sánchez ha insistit que Catalunya té un problema de “convivència” i no d’independència. Què opina vostè?

Tots els que coneixen Catalunya saben perfectament que no hi ha cap problema de convivència, malgrat que els seus socis de Cs ho han intentat crear. Som davant d’un problema de falta de democràcia. Sánchez hauria d’explicar per què els catalans han de ser menys que els escocesos o els quebequesos. Catalunya no serà el que vulgui Pedro Sánchez sinó el que decideixin els seus ciutadans.

Pablo Iglesias va dir a la campanya del 21-D que el procés havia “ajudat” en l’auge de la ultradreta. Comparteix vostè l’afirmació?

No. Desgraciadament, aquesta és una tendència generalitzada a tot Europa i el món. L’independentisme és un projecte democràtic i antifeixista.

Tem un tripartit de PP, Cs i Vox amb un 155 indefinit?

Cap enquesta dóna la suma del tripartit d’ultradreta. És evident que si sumessin seria desastrós per a Catalunya i per a la societat espanyola.

Es va equivocar l’independentisme al vetar els pressupostos?

No va ser l’independentisme el que es va aixecar de la taula de negociació. El PSOE va tornar a demostrar la seua covardia i complexos davant la dreta, i després de la manifestació ultra a Madrid va decidir trencar la negociació. No és la primera vegada que ho fa, i ara no dubtarà a pactar amb Cs perquè és l’acord que vol l’Ibex. Un pacte que a la ciutat de Lleida ja es coneix perfectament, per desgràcia.

Porta any i mig a la presó. Si pogués tornar enrere, agafaria el camí de l’exili com Puigdemont i alguns consellers?

Cadascun de nosaltres va prendre la decisió que vam considerar millor i, evidentment, totes són igual de respectables. Jo considero la presó com una fase més del camí que estem transitant cap a la llibertat del país.

Després de més de dos mesos del judici al Tribunal Suprem, què espera de la Justícia espanyola?

És evident que no hi ha justícia. Portem any i mig a la presó sense una condemna. Malgrat que la sentència fos absolutòria, qui ens torna els mesos a la presó? Les vulneracions de drets han estat nombroses durant tot el procés judicial i haurem d’arribar fins on calgui per defensar la democràcia, la llibertat i els drets fonamentals.

Què sent quan dirigents polítics l’anomenen “colpista” fins i tot no havent estat condemnat?

No entenc aquesta manera de fer política desqualificant els adversaris. En qualsevol cas, em sento molt orgullós de tot el que hem fet.

Per què és important anar a votar aquest diumenge?

Perquè és la primera vegada que l’independentisme pot guanyar unes eleccions espanyoles a Catalunya i aquest és un missatge molt potent per al món.

tracking