SEGRE

JUDICI HISTÒRIC TESTIMONIS

Els testimonis avalen la neutralitat del Diplocat al llarg del procés

Descarten que financés viatges dels observadors internacionals en el referèndum || Marchena afirma a testimonis de la defensa: “Això és un insult al tribunal”

Un moment de la sessió del judici d’ahir al Tribunal Suprem.

Un moment de la sessió del judici d’ahir al Tribunal Suprem.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les discrepàncies dels testimonis amb la Fiscalia durant la jornada d’ahir del judici al Suprem van tocar de ple el Diplocat, que segons els compareixents era “una entitat neutral” que no va actuar per internacionalitzar el procés. De fet, ni l’ajuntament de Barcelona, segons el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, no va detectar una “desviació deslleial de funcions”. Cap dels testimonis no va dir saber si des del Diplocat es van finançar viatges de visitants internacionals l’1-O, que la Fiscalia considera observadors que van intentar validar el referèndum il·legal i que constitueixen una de les bases de l’acusació per malversació.

D’altra banda, el president del tribunal, Manuel Marchena, va anar a totes per reconduir testimonis de la defensa, les paraules de la qual derivaven en diatribes que considerava polítiques i sobre el dret a l’autodeterminació: “Això és un insult als membres del tribunal”, va arribar a dir sobre un d’ells. Va rebutjar “dissertacions acadèmiques” o relats sobre “aspectes històrics” que, considera, no interessen el tribunal. Les frases més contundents les va dir a la declaració del catedràtic de Dret Constitucional Enoch Albertí, que va confeccionar part del Llibre Blanc sobre la Transició Nacional i a preguntes de l’advocat Benet Salellas, quan va relatar la naturalesa del dret a autodeterminació. D’altra banda, Albert Boada, exedil de la CUP a Sabadell, va haver de deixar el Suprem per portar una samarreta amb la frase “Llibertat presos polítics”, un lema no admès pel tribunal.

La comissió parlamentària del 155 cita per dimarts Rajoy, Santamaría i Cospedal

D’altra banda, els lletrats del Parlament han traslladat a la Mesa un informe pel qual recorden que el reglament no preveu empara jurídica per a casos judicials personals com l’“amenaça de segrest” que va denunciar Carles Puigdemont davant de l’òrgan rector. L’informe, encarregat per la Mesa després de demanar empara Puigdemont, conclou que el reglament de la Cambra “no regula actualment cap dret ni mecanisme específic que prevegi l’actuació de la Cambra per garantir la protecció jurídica” dels seus membres.Malgrat tot, el document recorda que en els treballs de la reforma del Reglament “s’han plantejat algunes propostes orientades a preveure aquesta possibilitat”.

En un altre ordre de coses, la comissió d’investigació del Parlament sobre l’aplicació de l’article 155 ha citat per a la sessió de dimarts vinent l’expresident del govern espanyol Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal, tots en qualitat de testimoni.

PP i Cs volen vetar la candidatura de Puigdemont

PP i Ciutadans han demanat a la Junta Electoral Central (JEC) que excloguin Carles Puigdemont i els exconsellers catalans Toni Comín i Clara Ponsatí de les llistes de la candidatura de Junts per Catalunya a les eleccions europees del 26 de maig. Consideren que són “inelegibles” a l’estar, afirmen, “fugits” de la Justícia.

tracking