SEGRE

ELECCIONES

El Congrés gira a l'esquerra, amb un PSOE a l'alça, encara que necessitarà arribar a pactes

Pedro Sánchez aconsegueix un important aval a les urnes a les seues polítiques i requerirà Podem i ERC o Cs per aconseguir la majoria absoluta || El bloc de dretes es desinfla i divideix el vot a l’irrompre Vox

El candidat d’ERC al Congres Gabriel Rufián celebra la victòria.

El candidat d’ERC al Congres Gabriel Rufián celebra la victòria.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El partit que governa tradicionalment surt a la contesa electoral amb un plus d’avantatge precisament perquè la seua partida és la Moncloa. En aquest cas aquest plus ha estat molt més que un grapat d’escons. Els socialistes han passat de 85 a 122 diputats al Congrés, la qual cosa situa Pedro Sánchez com el líder destacat, encara que necessitarà evidentment pactes si vol una legislatura estable.

Qui no hagi seguit la campanya podria pensar que l’aliança més lògica, aritmèticament parlant, seria amb Ciutadans, perquè amb els taronges supera de sobres els 176 escons de la majoria absoluta. Ciutadans ha tret avantatge de la desfeta dels populars de Pablo Casado i han passat de tenir un grup de 32 a comptar amb 57 diputats al Congrés. Així, socialistes i Cs sumen 179 representants, però el líder de la formació que fins ara s’autodenominava de centre, Albert Rivera, ja havia deixat clar fa setmanes que descartava qualsevol aliança amb Sánchez. De fet, molts analistes van considerar un greu error del dirigent català anunciar aquesta espècie de cordó sanitari davant el PSOE, un anunci que li ha pogut restar vots.

El líder de Podem, Pablo Iglesias, li va agafar l’anunci de les eleccions de baixa paternal i les primeres enquestes donaven un horitzó pobre per a la formació morada. La nit electoral confirma el desgast, però molt més controlat. Podem s’ha deixat deu representants al camí i es queda amb 35, mentre que els seus socis d’En Comú Podem també passen de dotze a set. Aquests 42 escons, sumats als 122 dels socialistes deixa el bloc d’esquerra estatal a dotze de la majoria absoluta.

D’aquesta forma, la tercera pota que podria apuntalar Pedro Sánchez a la Moncloa és Esquerra Republicana, que ha aconseguit un gran resultat i tindrà un grup al Congrés de quinze persones, sis més que l’equip que tenia fins ara. Oriol Junqueras, des de la presó i amb els ideals independentistes al davant, s’ha mostrat al llarg de la campanya obert al diàleg, sense línies roges però també sense xecs en blanc.

L’aliança en suport al socialista es pot reforçar amb altres formacions que van donar suport a la moció de censura, com els set de JxCat o els sis del PNB. El que queda clar és que l’operació Casado dels populars ha estat un fiasco si tenim en compte que ha perdut més de la meitat d’escons, ja que ha passat de 137 a 65.

Bona part d’aquest enfonsament ha estat el benefici de l’extrema dreta de la formació Vox, amb gairebé dos milions i mig de votants i ni més ni menys que vint-i-quatre escons.

El tripartit que governa Andalusia no aconsegueix ni un escó a Euskadi El tripartit que governa la Junta d’Andalusia (Partit Popular, Ciutadans i Vox) no ha aconseguit ni un escó al País Basc. La política d’aquests tres partits de confrontació oberta, d’al·lusions constants a un passat terrorista que els bascos volen deixar enrere i més des de la dissolució d’ETA no els ha donat rèdits a Euskadi, i en vista dels resultats que han tret en el conjunt de l’Estat, tampoc ni tan sols amb les imatges d’enfrontament i escrache a Altsasu.

El candidat d’ERC al Congres Gabriel Rufián celebra la victòria.

El candidat d’ERC al Congres Gabriel Rufián celebra la victòria.EFE

tracking