SEGRE

ELECCIONES

Esquerra guanya a Catalunya per primera vegada en democràcia i obté quinze diputats

El PSC assoleix la segona posició amb la seua dotzena d’escons || En Comú cau a la tercera plaça i empata amb JxCat, que aguanta amb 7, Cs repeteix resultats i el PP només aconsegueix un únic escó

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ahir a la nit.

El candidat d’En Comú Podem, Jaume Asens, ahir a la nit.SÍLVIA JARDÍ/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La candidatura d’ERC, amb el 97,36% dels vots escrutats, va obtenir ahir a la nit el seu millor resultat en unes eleccions generals des de la restauració de la democràcia amb 15 diputats, més de 980.000 vots i el 24,5% dels sufragis.

La formació liderada per Oriol Junqueras, empresonat a Soto del Real, que s’havia aliat en aquests comicis amb Sobiranistes, s’ha imposat a Girona amb 3 diputats, a Lleida i Tarragona, amb 2 en cada circumscripció, i ha quedat segona, darrere del PSC, a Barcelona (8).

Per la seua part, el PSC se situa en segona posició amb 12 diputats, al vèncer a la circumscripció de Barcelona. D’aquesta manera, atura la que havia estat una sagnia d’escons en les últimes tres eleccions estatals a Catalunya. En les passades eleccions del juny del 2016, els socialistes catalans van obtenir el seu pitjor resultat de la història amb 7 diputats. Amb la mateixa cap de llista, Meritxell Batet, aquesta vegada han aconseguit 5 escons més gràcies al que s’ha convingut a anomenar l’“efecte Sánchez”.

Tot i així, el PSC es queda lluny dels 25 diputats històrics de Carme Chacón el 2008 i, de fet, els 12 diputats són el tercer pitjor resultat de la història a Catalunya. Els socialistes només n’han aconseguit menys de 12 en les últimes eleccions del 2016 i 2015, quan es van quedar amb 8.

En Comú Podem viu una de les caigudes més grans al quedar en tercera posició amb 7 escons, cinc menys que el 2016, quan es va erigir com a primera formació a Catalunya.

JxCat aguanta i quedaria en quarta posició amb 7 escons. Després de perdre un escó dels que va obtenir l’antiga Convergència, la formació que lidera Jordi Sànchez des de la presó obté el 12,07% dels vots a Catalunya.

Per la seua part, Ciutadans s’ha quedat amb la cinquena posició, molt lluny de la seua victòria a les eleccions catalanes del 21-D. El partit que encapçala Inés Arrimadas a la llista per Barcelona manté els 5 escons que va guanyar fa tres anys i assoleix l’11,56% dels vots emesos.

D’altra banda, el PP obté el seu pitjor resultat a Catalunya en les eleccions. Els populars només obtenen un diputat per Barcelona i, per tant, només Cayetana Álvarez de Toledo ocuparà un escó al Congrés. Perden així cinc escons respecte a les eleccions generals del 2016, en les quals van obtenir sis diputats, i es converteix en el sisè partit a Catalunya en aquestes eleccions. Un escó que també obté Vox a Barcelona.

Amb aquests resultats, l’independentisme se situaria entorn del 40% dels vots.

Els resultats tenen un enorme valor perquè Catalunya va viure ahir una jornada d’una important mobilització, ja que ha estat el territori en el qual s’ha produït un augment més gran de la participació respecte a les últimes generals: gairebé divuit punts més. Si el 2016 la participació a Catalunya va ser del 63,42 per cent a la mateixa hora, aquest 2019 s’ha incrementat al 77,60 per cent.

tracking