SEGRE

LLEIDAPARTICIPACIÓCATALUNYACOMARQUESESPANYA

Sánchez guanya i el PP s'enfonsa

El candidat socialista s’imposa a les eleccions i podrà triar els aliats per al seu nou govern

Pedro Sánchez

Els resultats de les eleccions generals a EspanyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres anys després d’obtenir el pitjor resultat de la seua història, Pedro Sánchez ha aconseguit que el PSOE torni a guanyar unes eleccions generals. Onze anys després amb una dura crisi pel mig, i cal reconèixer a Sánchez capacitat de supervivència i també molt bona estrella perquè va saber guanyar una moció de censura en el moment just, mantenir-se nou mesos a la Moncloa, rendibilitzar la seua gestió, aprofitar-se de la divisió de la dreta i avançar les eleccions per passar de 85 diputats a 123, que li permetran poder triar els aliats del seu futur govern.

En aquesta ocasió té una geografia variable de pactes i podrà elegir per la dreta amb Ciutadans, que milloren resultats i amenacen el segon lloc del PP, o per l’esquerra amb Podem, que ha perdut deu escons si bé en aquest cas per arribar a la majoria absoluta necessitaria el suport d’ERC.

Però Sánchez ha millorat el seu marge de maniobra, encara que ahir els seus fidels li demanaven que amb Rivera no pactés, i també disminueix el seu grau de dependència dels independentistes catalans.

Li ha anat molt bé la divisió de la dreta i l’espectacular enfonsament del PP, que amb Pablo Casado ha obtingut els pitjors resultats de la seua història, fins al punt que es queda sense representació al País Basc, només aconsegueix un escó a Catalunya, el de l’aclamada des de Madrid Cayetana Álvarez de Toledo, passa al tercer lloc en autonomies com Madrid, Andalusia i Aragó o queda en sisè lloc en circumscripcions com Lleida. Els populars han pagat la feblesa del seu líder, el seu abandó del centre i el seu lliscament cap a la dreta per intentar contrarestar la irrupció de Vox.

A banda de no aconseguir-ho, li han fet la campanya al grup d’extrema dreta, que entra al Congrés amb 24 diputats després d’haver aconseguit més de dos milions de vots, que en eleccions precedents havien votat el PP.

A Catalunya, les enquestes aquesta vegada sí que l’han encertat i ERC s’ha convertit en la gran triomfadora amb més d’un milió de vots i quinze diputats. És la primera vegada que una força independentista s’imposa en unes eleccions generals i pot interpretar-se com una ratificació a la via pragmàtica de Junqueras perquè dobla en vots i escons JxCat, que havia guanyat a les catalanes.

Els socialistes han quedat segons, recuperant cinc escons que perd En Común-Podem, i queden en bona situació per afavorir el diàleg promès.

I també a Lleida ERC és la gran triomfadora a l’imposar-se a totes les capitals de comarca i a la capital, de forma que aconsegueix dos diputats i Mínguez recupera l’escó per al PSC.

Consulta els resultats per comarques i municipis

tracking