SEGRE

POLÈMICA CANDIDATURES

La Junta Electoral veta la candidatura de Puigdemont, Comín i Ponsatí a les europees

A l’estar en situació de “rebel·lia voluntària”, malgrat el vot discrepant de quatre membres de l’organisme || JxCat designa Gonzalo Boye, Xavier Trias i Beatriz Talegón com a “substituts temporals”

Ponsatí, Puigdemont i Comín, els tres candidats vetats, en una imatge d’arxiu.

Ponsatí, Puigdemont i Comín, els tres candidats vetats, en una imatge d’arxiu.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) va acordar ahir vetar la candidatura de Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí a les eleccions europees a les llistes de JxCat com demanaven PP i Cs. En aquest sentit, el màxim òrgan de l’administració electoral va argumentar que “no poden tenir la qualitat d’electors els que tenen limitats els seus drets polítics i voluntàriament s’han situat en una posició, processats i en rebel·lia, que integra un impediment insalvable per a l’accés a la candidatura”. A més, va destacar és “notori” que els tres resideixen a l’estranger “per evadir-se de l’acció de la Justícia”. El president, Segundo Menéndez, el vicepresident, Eduardo Calvo, i dos vocals van subscriure un vot particular en el qual manifesten que la “rebel·lia penal” no està considerada “causa d’inelegibilitat” i afirmen que els “drets polítics” de Puigdemont, Comín i Ponsatí haurien de ser preservats a fi de “protegir la participació dels ciutadans en els assumptes públics”.

Després de conèixer-se la resolució, el mateix Puigdemont va arremetre contra la JEC. “Acabem de rebre a les 18.42 els motius de la JEC per excloure’ns de la llista europea. El termini per presentar alternativa s’acaba a les 20. Es confirma l’escàndol jurídic i el cop a la democràcia en el fons i la forma”, va denunciar.

Puigdemont denuncia que l’acord és un “escàndol jurídic” perquè no els dóna temps per recórrer

És el temps que tenen les autoritats canadenques per exposar les raons per vetar Puigdemont

En la mateixa línia, Jaume Alonso-Cuevillas, advocat de Puigdemont, va anunciar que el també lletrat del líder de JxCat Gonzalo Boye, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias i la periodista Beatriz Talegón “substituiran temporalment” els tres noms censurats per la JEC. “El Tribunal de Luxemburg ens donarà la raó”, va subratllar Josep Costa, dirigent de JxCat. Des d’ERC i la CUP van mostrar la seua solidaritat. “Ho anomenen democràcia i no ho és”, van subratllar els cupaires.

tracking