SEGRE

ELECCIONES

Pedro Sánchez aspira a governar en solitari amb suports variables i sense pactes estancs

Malgrat l’oferta de Podem i les advertències d’ERC per reprendre el diàleg amb Catalunya

Pedro Sánchez, a l’exterior de la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid, diumenge.

Pedro Sánchez, a l’exterior de la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid, diumenge.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pedro Sánchez té clar quin és el seu objectiu després del resultat de les eleccions de diumenge: governar en solitari i fer ús de l’anomenada geometria variable, és a dir, buscar els suports d’uns o d’altres en funció de la matèria al Congrés sense encotillar-se a un pacte amb cap formació política. Tot això després de l’oferiment explícit de Podem i les crides d’Esquerra, conscient de la seua força al Congrés, que el PSOE torni al diàleg per la resolució del conflicte a Catalunya.

Amb el resultat electoral, als socialistes no els sembla forassenyat governar sols: si ho van fer després de la moció de censura amb 85 diputats, consideren que ara hauria de ser més còmode amb 123.

Tot això en un context en el qual el bloc de dretes es queda lluny de la majoria absoluta, amb un Partit Popular que s’ha enfonsat al passar de 137 a 66 diputats, Ciutadans a l’alça (de 32 a 57) i la ultradreta de Vox que irromp al Congrés amb 24 diputats.

De fet només hi hauria dos sumes possibles per assolir la majoria absoluta de 176 escons. La primera seria una aliança PSOE-Ciutadans, que arribaria als 180. Però els taronges ja han deixat clar que no negociaran res amb els socialistes, ni investidura ni govern. La segona la compondrien el grup de Pedro Sánchez amb els de Podem (35), En Comú Podem (7) i Esquerra, que veu reforçada la seua presència de 9 a 15 escons. La suma seria la mateixa, 180 diputats, i s’hi podrien afegir altres partits que van donar suport a la moció de censura, des de JxCat, que s’ha deixat un escó en aquestes eleccions i es queda amb set, fins al PNB, el grup del qual creix amb un nou diputat fins als sis.

De tota manera, una cosa sembla clara, que ara els partits començaran a sondejar possibilitats, parlar si és possible sense càmeres ni taquígrafs, mentre s’obre una nova campanya electoral, en tot just uns dies per a una altra cita amb les urnes, la del 26 de maig.

Aquell dia es dilucida el poder local i territorial amb les municipals i autonòmiques a bona part del territori. Els moviments finals no es coneixeran fins passada aquesta contesa electoral.

Per la seua part, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, va assegurar que la patronal es trobaria “còmoda” amb un Govern de centreesquerra, en clara referència a un possible pacte entre PSOE i Ciutadans.

Un deute públic encara proper al 100 per cent del PIB, una taxa d’atur que duplica la mitjana europea i el progressiu envelliment de la població són els principals reptes econòmics a mitjà termini que es trobarà el pròxim Govern espanyol, que a més arriba en un moment de desacceleració del creixement.

tracking