SEGRE

PANORAMA

Els exiliats defensen que són al cens i que poden ser candidats

L’exconseller Lluís Puig ha estat designat suplent de mesa a les eleccions del dia 26 || El Govern veu frau a la democràcia a l’impedir que Puigdemont es presenti

El candidat de JxCat a l’alcaldia de Terrassa, Lluís Puig, durant l’entrevista amb l’ACN a Brussel·les.

El candidat de JxCat a l’alcaldia de Terrassa, Lluís Puig, durant l’entrevista amb l’ACN a Brussel·les.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sorteig de les meses per a les eleccions municipals i europees del dia 26 de maig ha suposat la designació de l’exconseller Lluís Puig com a membre suplent en una, en concret al Casal Cívic Can Boada de Terrassa. El mateix Puig ha volgut reivindicar aquest fet com a prova que els candidats que la Junta Electoral Central (JEC) ha exclòs de la candidatura de JxCat per als comicis al Parlament Europeu –Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí– estan correctament inscrits en el cens electoral.

En la mateixa línia, la portaveu de la Generalitat, Meritxell Budó, va acusar ahir l’Estat de “frau a la democràcia” per aquest fet. Va dir que “estem davant d’un nou atac a la democràcia que fins i tot incomoda els mateixos membres de la JEC”, després de recordar els vots particulars que van realitzar el president, el vicepresident i dos vocals.

Per aquest fet, va demanar als organismes de l’Estat, entre els quals hi ha la JEC i el Tribunal Constitucional (TC), que tornin “a la raó del dret i surtin de la raó d’Estat” perquè, segons el seu parer, d’aquestes entitats esperen un altre tipus de comportament, una conducta i ètica professional.

D’altra banda, la ministra portaveu en funcions, Isabel Celaá, va assegurar que la JEC té tot el respecte per part de l’Executiu central després d’haver pres aquesta decisió perquè és l’“òrgan competent durant tot el procés electoral”. No obstant, va explicar que els afectats per aquesta decisió de la JEC tenen la possibilitat de presentar una al·legació davant d’aquesta exclusió per part de l’òrgan.

Finalment, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, va celebrar que la JEC “hagi vist lògic” que “un fugat de la justícia, l’artífex d’un cop d’Estat a Espanya”, referint-se a Carles Puigdemont, no pugui presentar-se a les eleccions europees del dia 26 de maig per “criticar les institucions espanyoles i europees”.

D’altra banda, la comunitat catalana a l’exterior va experimentar moltes dificultats per votar a les últimes cites electorals. Des de l’1 de març es van registrar 104 denúncies diferents a la bústia habilitada per l’Oficina de Drets Civils i Polítics i en les altres vies telemàtiques.

tracking