SEGRE

INVESTIGACIÓ POLÈMICAINVESTIGACIÓ POLÈMICA

Rajoy i Santamaría planten el Parlament en la comissió del 155

S’acullen a un dictamen del Consell d’Estat per no assistir-hi

Imatges de Mariano Rajoy, Roger Torrent i Iñigo Urkullu.

Imatges de Mariano Rajoy, Roger Torrent i Iñigo Urkullu.EFE/ACN/EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident del Govern central Mariano Rajoy i l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría es van acollir a un dictamen del Consell d’Estat per no comparèixer ahir a la comissió d’investigació sobre l’article 155 al Parlament.

Tots dos estaven citats per comparèixer, però no van hi acudir i van enviar un escrit al president de la Cambra, Roger Torrent, al·legant que un dictamen del 25 d’abril del Consell d’Estat –del qual forma part Santamaría– conclou que no estan obligats a “atendre la sol·licitud de compareixença” en aquesta comissió. L’escrit va ser enviat dilluns, encara que no va arribar al Parlament fins ahir, quan ja s’havia aixecat la sessió de la comissió, i assenyala que l’informe del Consell d’Estat conclou que “els membres del Govern de l’Estat, actuals i pretèrits, no vénen obligats” a comparèixer a la Cambra catalana.

Al costat de Mariano Rajoy i Santamaría, l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal també estava citada i tampoc no hi va assistir, però va enviar un text diferent que sí que va arribar a temps per a la comissió i que argumenta que el Govern central no pot sotmetre’s al control d’un parlament autonòmic, de manera que considera que no ha de comparèixer. “Jurídicament no és possible la meua compareixença davant la comissió parlamentària autonòmica i no afectaria la meua persona l’obligatorietat de compareixença” que estableix el reglament del Parlament, defensa el burofax de Cospedal. Rajoy i Santamaría ja van ser citats l’any 2017 per a la comissió d’investigació sobre l’Operació Catalunya al Parlament i també van rebutjar assistir-hi, sent aquesta la segona vegada que planten el Parlament de Catalunya. Llavors van esgrimir un informe del Consell d’Estat, que establia que “no resulta obligat atendre el requeriment de compareixença” que pogués dirigir-se al president, a la vicepresidenta, ministres i exministres, alts, càrrecs i ex alts càrrecs de l’Estat i membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat.

tracking