SEGRE

SOCIETAT

La llibertat de premsa corre perill amb vetos a periodistes com els de Vox

El 3 de maig se celebra el Dia Mundial de la Llibertat de Premsa

La llibertat de premsa corre perill amb vetos a periodistes com els de Vox

La llibertat de premsa corre perill amb vetos a periodistes com els de VoxEFE/Javier Lizón.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La recent campanya electoral amb el veto a periodistes en diversos actes de Vox o la petició d’aquest partit de tancar televisions ha demostrat que la llibertat de premsa a Espanya està amenaçada, denuncien a Efe les organitzacions periodístiques, que aposten per "fer periodisme per damunt de tot".

Ho fan amb motiu del Día Mundial de la Llibertat de Premsa, que se celebra demà 3 de maig, i després de constatar el comportament del partit d’extrema dreta excloent diversos informadors dels seus actes durant la passada campanya, una actuació que ha negat Vox perquè considera que el que s’està produint és un "veto" i una "manipulació de la realitat" dels mitjans cap aquesta formació.

A aquesta actitud "completament reprovable", se sumeixi l’encara vigent coneguda com a "llei mordassa" que fa més necessari si cap la defensa de la llibertat d’expressió i el dret a la informació.

Per això, la Federació d’Associacions de Periodistes d’Espanya (FAPE), Reporters sense Fronteres (RSF), la Plataforma en defensa de la Llibertat d’Informació (PDLI), l’Associació de la Premsa (APM) i la Federació de Sindicats de Periodistes (FeSP) reclamen al futur Govern mesures urgents per afrontar els problemes del sector.

"Vetar als mitjans de comunicació que no combreguen amb les teues idees polítiques és inacceptable en una societat democràtica i està completament fora de lloc", alerta el president de la secció espanyola de RSF, Alfonso Armada.

Una pràctica que "copia instints i iniciatives molt poc edificants" de dirigents com el president dels Estats Units, Donald Trump, o el d’Hongria, Viktor Orbán, atribueix.

Davant aquest tipus de comportaments "tòxics i perillosos", Armada aposta per "continuar informant encara que no et deixin" i advoca per una "resposta unànime" de la professió: "Els mitjans haurien de ser més solidaris i condemnar qualsevol restricció de cobertures informatives".

"Davant de les amenaces de tancar mitjans i limitar l’accés als periodistes a la informació protagonitzat per Vox aquesta campanya, la millor resposta sempre és més llibertat d’expressió i fer periodisme per damunt de tot", opina el president de la FAPE, Nemesio Rodríguez.

Insta per això al futur Executiu a adoptar mesures que "contrarestin" l’ofensiva dels qui volen evitar que els periodistes exerceixin un control independent del poder.

Des de la PDLI, la seua secretària general, Yolanda Quintana, recorda que qualsevol agent polític està obligat a retre comptes i que els encarregats d’exigir-les-hi són els mitjans de comunicació.

"No és una cosa opcional que un polític pugui elegir que mitjans cobreixen o no la seua activitat perquè respon a un dret constitucional com és el dret a la informació a la ciutadania", subratlla.

Amb preocupació ha assistit l’APM als vetos imposats per Vox, comenta la seua presidenta, Victoria Prego, qui també adverteix els dirigents polítics que "han de sotmetre’s a l’escrutini de l’opinió dels ciutadans".

"Per a això és necessari ser transparents i no posar traves a la feina dels informadors", puntualitza.

Coincideixen tots els responsables d’aquestes organitzacions a exigir al futur Govern la derogació de la "llei mordassa", a més d’impulsar una "solució definitiva" que permeti concloure el concurs públic per renovar el Consell d’Administració de RTVE.

"El respecte a la independència dels professionals per part del Govern ha d’estar garantit, encara que és difícil perquè la temptació de manipular i utilitzar uns instruments tan potents com la ràdio i la televisió públiques, sempre està allà," avisa Armada.

Lamenten a més que l’extrema polarització de la política catalana hagi impedit el lliure exercici del periodisme i hagi convertit els informadors en una de les principals víctimes, "amb insults i agressions" en alguns casos, detalla Rodríguez.

"Ens hem convertit en enemics del poble o indesitjables i hi ha una espècie de llicència per assetjar i pegar als periodistes (...). Aquest tipus d’assetjament ha d’acabar i el Govern hi pot fer alguna cosa: predicar amb l’exemple", suggereix el president de RSF.

La vulneració del dret al secret professional és una altra de les amenaces a què s’enfronten els informadors.

En aquests casos, precisa Quintana, el que està en risc no és només el dret sinó l’obligació del periodista de protegir la identitat de la font i també l’obligació i el dret de la ciutadania a informar-se.

La FeSP per la seua part ha fet una crida a mobilitzar-se en defensa de les llibertats, el periodisme i el dret a la informació de la ciutadania.

tracking