SEGRE

PANORAMA

Puigdemont i Torra protesten pel veto de la JEC a la llista europea de JxCat a Brussel·les

Presenten una campanya de firmes per demanar a la Unió Europea que adopti mesures contra Espanya || Triple impugnació de l’exclusió dels exiliats de les candidatures de les eleccions comunitàries

Puigdemont i Torra encapçalen la concentració de protesta pel veto de la JEC a la seua candidatura.

Puigdemont i Torra encapçalen la concentració de protesta pel veto de la JEC a la seua candidatura.QUIM TORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, i Carles Puigdemont van encapçalar ahir a Brussel·les una protesta per visibilitzar el veto de la Junta Electoral Central (JEC) a la candidatura presentada per JxCat a les eleccions europees i en la qual figuraven el mateix Puigdemont i els consellers cessats Toni Comín i Clara Ponsatí als primers llocs. En una compareixença conjunta al costat de la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, Puigdemont va explicar que “ara és el moment de demostrar el poder de la ciutadania” a través de la presentació d’una iniciativa ciutadana davant de la Comissió Europea per instar les institucions comunitàries que iniciïn un expedient sancionador contra l’Estat espanyol per la “politització” de la cúpula judicial o “l’escàs respecte envers els drets de les minories”. En cas de fructificar l’esmentada iniciativa, la Unió Europea podria arribar a suspendre el dret de vot d’Espanya per “la falta de compliment de les normes del Dret comunitari”. No obstant, en primer terme, és necessari que la Comissió Europea doni el vistiplau a la proposta. Després, els impulsors tindran un any per reunir un milió de firmes de ciutadans comunitaris d’almenys 7 estats membres. Finalment, l’assumpte retornaria a la Comissió Europea que, tanmateix, se’n podria desentendre i no prendre en consideració la proposta. Puigdemont va afirmar que no es tracta d’una “proposta contra l’Estat”, sinó que persegueix “reforçar” la democràcia a Espanya. Per altra banda, els serveis jurídics de JxCat van presentar davant de la JEC, en un jutjat contenciós administratiu de Madrid i davant del Tribunal Suprem sengles recursos per impugnar la decisió del màxim òrgan electoral de deixar fora de les llistes als comicis europeus Puigdemont, Comín i Ponsatí. En aquest sentit, el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, va insistir que els tres “mantenen intactes els seus drets”. “S’ha exclòs tres candidats a les eleccions europees partint d’un fonament que no respecta la llei”, va subratllar, alhora que va qualificar d’“arbitrària” la decisió de la JEC. En la mateixa línia, Gonzalo Boye, advocat de Puigdemont i persona que l’ha substituït provisionalment al capdavant de la llista europea de JxCat, va assegurar que “tenim la raó” i va recordar que quatre membres de la JEC, entre els quals hi ha el president i el vicepresident, es van oposar a l’exclusió dels candidats.

Inclouen la cara de l’expresident a les paperetes dels comicis de la UE

Les paperetes de JxCat que es distribueixin per a les eleccions europees del 26 de maig fora de Catalunya portaran la cara de Carles Puigdemont al lloc que li correspondria al logotip de la formació. Així ho va revelar dimecres el mateix Puigdemont a través del seu compte a Twitter. No obstant, a les paperetes que es reparteixin als col·legis electorals de Catalunya sí que apareixerà la imatge de JxCat en lloc del retrat, obra de l’il·lustrador Jordi Magrià, que l’ha cedit per a l’ocasió. En contrast, fa unes setmanes, la Junta Electoral Central va vetar que el rostre d’Oriol Junqueras aparegués a les paperetes de la coalició Ara Repúbliques, integrada per ERC, Bildu i el BNG. Mentrestant, fa quatre anys, l’administració electoral va permetre que a les paperetes de Barcelona en Comú es mostrés la imatge de l’actual alcaldessa de la capital catalana, Ada Colau, que optava a convertir-se en primera edil.

tracking