SEGRE

PANORAMA

Londres participarà en les eleccions de la UE davant la falta de temps per votar la sortida

Downing Street espera que els seus eurodiputats no hagin de prendre possessió dels escons || Juncker s’acomiada com a president de la CE lamentant no haver fet campanya contra el Brexit

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va fer balanç del mandat.

El president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va fer balanç del mandat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern del Regne Unit va admetre ahir que ja no hi ha prou temps per completar el procés de ratificació de l’acord de sortida de la UE abans de les eleccions europees, per la qual cosa els ciutadans britànics estaran cridats a les urnes el proper 23 de maig.

El número dos de l’Executiu, David Lidington, va reconèixer que el Govern s’ha quedat sense temps per evitar uns comicis que, en cas d’haver-se complert els terminis inicials, no haurien d’haver tingut lloc. El Regne Unit hauria d’haver abandonat la UE el 29 de març.

L’última pròrroga a què ha accedit la UE autoritza la permanència britànica fins al 31 d’octubre Juncker reconeix que va ser un error escoltar David Cameron, que li va demanar no intervenir en campanya

No obstant, Lidington va confiar que els eurodiputats britànics “no arribin a prendre possessió dels seus escons”, per la qual cosa va fer una crida a “redoblar els esforços” per concloure el procés de ratificació de l’acord de retirada abans de l’1 de juliol, data de constitució del Parlament Europeu.

Un portaveu de Downing Street també va expressar la seua confiança que el divorci definitiu eviti a última hora al Regne Unit integrar-se a una cambra de la qual continua sense voler formar part. En aquest sentit, el portaveu va assegurar que la primera ministra, Theresa May, “lamenta profundament” que no s’hagi complert el termini del març i va admetre la “gran frustració” que el retard pot estar causant entre la població.

L’última pròrroga a la qual ha accedit Brussel·les autoritza la permanència del Regne Unit fins al 31 d’octubre, encara que la primera ministra ha reiterat el seu desig de no esgotar el termini, per a la qual cosa està immersa en un procés negociador amb el Partit Laborista.

Per la seua banda, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assumir com un dels seus grans errors durant el seu mandat al capdavant de l’Executiu comunitari no haver fet campanya contra el Brexit durant el referèndum britànic del juny del 2016: “Em vaig equivocar al no dir res.”

Així ho va expressar en una roda de premsa a Brussel·les per fer balanç del seu mandat al capdavant de la Comissió Europea, a tall de comiat, ja que no es presentarà a la reelecció. Juncker va dir que va ser un error escoltar el llavors primer ministre britànic, David Cameron, que li va demanar que no intervingués en la campanya del referèndum sobre la pertinença del Regne Unit a la UE, perquè Brussel·les hauria estat l’única que hauria actuat per “destruir les mentides que es van difondre”.

“Em vaig equivocar al quedar-me callat”, va continuar, en una de les poques referències que ha fet al Brexit durant la seua compareixença davant els mitjans.

Tanmateix, amb el retorn del Regne Unit als comicis europeus tot torna a la situació prèvia.

Els britànics tornaran a elegir 73 eurodiputats El Parlament Europeu compta amb 751 eurodiputats. En previsió que el Regne Unit no participés en les eleccions europees, s’havia fet un repartiment dels seus setanta-tres diputats. Uns quants havien de quedar en reserva amb vista a la possible incorporació de nous estats membres i d’altres es repartien entre alguns països fins a deixar l’Eurocambra en un total de 705. Per exemple, Espanya hauria passat de comptar amb cinquanta-quatre eurodiputats a cinquanta-nou.

tracking