SEGRE

JUDICI HISTÒRIC TESTIMONIS

Votants de l'1-O denuncien insults i agressions d'agents davant del TS

“Em van agafar dels testicles i em van aixecar”, relata un ciutadà || Marchena reprèn el fiscal per retreure als declarants la participació al referèndum

Joan Porras, més conegut com a Joan BonaNit, ahir al Suprem.

Joan Porras, més conegut com a Joan BonaNit, ahir al Suprem.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els protagonistes de la segona sessió de la setmana del judici contra els líders independentistes per l’1-O al Tribunal Suprem van ser els ciutadans que van viure en primera persona les intervencions de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil, d’una banda, i dels Mossos d’Esquadra, d’una altra, durant la jornada del referèndum. Així, nombrosos testimonis van sostenir ahir davant dels set magistrats que dictaran sentència contra la cúpula del procés un relat de violència policial que contradiu la versió donada pels agents que van comparèixer setmanes anteriors sota jurament o promesa de dir la veritat a petició de les acusacions. “Em van agafar dels testicles, em van aixecar i em van deixar caure”, va relatar Pere Font, que l’1-O va ser al col·legi Víctor Català de Barcelona. En la mateixa línia, Virgínia Martínez, que va votar a la localitat de Dosrius, va explicar com un guàrdia civil “em va llançar al terra. Vaig plorar i em va dir que estava fent el ridícul, que deixés de fer el ridícul i que parés de plorar perquè m’estava gravant.” A més, va afegir que un altre agent li va dir “subnormal”. Una altra ciutadana present en aquell centre de votació, Carme Budé, va afirmar que “mai” hi va haver insults contra la Guàrdia Civil i que, quan van arribar els agents policials, els 40 concentrats al lloc van entonar Els Segadors. D’altra banda, Martí Carreras, que va votar a Girona, va relatar com els policies van agredir bombers que provaven de separar els agents dels ciutadans. “Els pegaven de dalt cap a baix i a un li van trencar un braç”, va manifestar, alhora que va subratllar que “no entenem les càrregues per voler votar”. En una sessió en què el president del tribunal, Manuel Marchena, va reprendre el fiscal Fidel Cadena per retreure a una testimoni el fet d’haver anat a votar l’1 d’octubre. Joaquim Vallès, de Tortosa, o Mercè Alegre, de Barcelona, van relatar com els Mossos no van fer servir la violència contra els votants. Tot i així, “hi van ser presents durant tot el dia”, va dir Vallès. Així mateix, Alegre va afegir que, quan la gent va veure les imatges de les càrregues policials, “va començar a endur-se als nens a casa”.

D’altra banda, Agustí Ferrer, votant del Centre Cultural del Catllar, que va comparèixer com a testimoni, va descol·locar Marchena al respondre a la pregunta de si jurava o prometia dir la veritat amb un “la veritat espero que els faci lliures, ho prometo”. Després, el president del tribunal li va cridar l’atenció per les respostes que donava que desbordaven les preguntes que se li formulaven i “no afectaven en res el tractament jurídic dels fets” introduint valoracions. Antoni Taulés, votant a Callús, per la seua part, va dir haver passat “por” davant de l’arribada de 35 o 40 furgons per a 70 o 80 persones que estaven votant.

“Si votar és delicte, haurien de ser aquí 2,5 milions de catalans” Joan Porras, més conegut com Joan BonaNit, el jove que cada nit anava a la presó de Lledoners per desitjar bona nit als líders independentistes presos, va descobrir ahir la seua identitat davant del Suprem. “Si votar és delicte, aquí hauríem de ser dos milions de catalans”, va afirmar davant dels magistrats, alhora que va relatar com els Mossos van retirar les urnes del centre de votació al qual va anar, a Manresa, sense violència. “Van parlar amb uns advocats, van entrar i van sortir amb les urnes”, va relatar. Així mateix, va denunciar amenaces unionistes durant la nit prèvia a l’1-O. “Viva Espanya, os vamos a matar”, va assegurar que els van dir uns ultres.

tracking