SEGRE

CONFLICTE NEGOCIACIONS

L'Iran amenaça de trencar el pacte nuclear i creix la tensió amb els EUA

Suspèn l’aplicació d’alguns dels seus compromisos de l’acord del 2015 || Dóna seixanta dies per resoldre les restriccions al sistema bancari i la venda de petroli

El president iranià, Hassan Rouhani, durant l’anunci.

El president iranià, Hassan Rouhani, durant l’anunci.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El primer ministre iranià, Hassan Rouhani, va anunciar ahir que ignorarà els límits imposats a les seues reserves d’urani enriquit i aigües pesants, compromisos que va adquirir al firmar el pacte nuclear el 2015, si la resta de signants no s’esforcen a protegir el país de la sancions imposades pels EUA després que abandonés el pacte de manera unilateral. Des que va sortir de l’acord, fa un any, el govern nord-americà ha reactivat les sancions contra la República Islàmica i ha ordenat a països de tot el món que deixin de comprar petroli iranià si no volen enfrontar-se a sancions per aquestes compres, al considerar que l’Iran no respecta els acords del pacte nuclear i ha d’aturar el desenvolupament del programa de míssils i abandonar la influència en conflictes del Pròxim Orient.

El govern iranià va llançar una invitació a la Xina, Rússia, França, el Regne Unit i Alemanya perquè en un termini de seixanta dies trobin la fórmula que permeti al país protegir el seu sector petroler i bancari de les sancions imposades pel govern de Trump i que perjudiquen greument l’economia iraniana. En plena escalada de tensió, el cap de la diplomàcia nord-americana, Mike Pompeo, va realitzar dimarts una visita sorpresa a l’Iraq en la qual es va reunir amb el primer ministre, Adel Abdul Mahdi. Per la seua banda, el Pentàgon va anunciar el desplegament de diversos bombarders B-52 a la regió del golf Pèrsic. “Parlem de la importància que l’Iraq garanteixi que és capaç de protegir de manera adequada els nord-americans al seu país” davant d’un “imminent atac” per part de Teheran, va dir el secretari d’Estat. La Casa Blanca, per la seua banda, va anunciar noves sancions al país oriental i va instar els països europeus a no cedir en el “xantatge” iranià.

Davant de l’amenaça de Rouhani, les potències europees occidentals van deixar clar que estan disposades a seguir complint el pacte nuclear però no acceptaran “ultimàtums” de l’Iran i van avisar que les sancions es reimposaran si Teheran deixa de complir els seus compromisos. Per la seua part, Moscou i Pequín van oferir suport a l’Iran en el seu pols amb Occident per la continuïtat del pacte nuclear.

Davant de les queixes dels demòcrates per aquests canvis, el partit Republicà va plantejar que unes quantes persones tinguessin accés a una versió menys censurada. La Casa Blanca acusa l’oposició de portar a l’extrem la batalla contra Donald Trump.

tracking