SEGRE

PANORAMA

La Generalitat no podrà ser acusació popular per l'1-O

L’Audiència de Lleida rebutja que defensi tres ciutadans que van denunciar policies || Per ser una competència de la Fiscalia

Clara Ponsatí, Aamer Anwar, Carles Puigdemont i Toni Comín.

Clara Ponsatí, Aamer Anwar, Carles Puigdemont i Toni Comín.BLANCA BLAY/ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Audiència de Lleida ha desestimat que la Generalitat de Catalunya es personi com a acusació popular per defensar tres lleidatans que van denunciar agents la Policia Nacional per agressió durant les càrregues que hi va haver l’1-O als col·legis electorals. Els lletrats de l’administració catalana van sol·licitar incorporar-se als casos com a acusació popular després que la Generalitat anunciés el desembre de l’any passat que es personava en un total de 25 causes obertes contra la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per les càrregues contra els votants, tres de les quals a Lleida.

En aquest cas concret, el jutjat d’Instrucció número 2 de Lleida va desestimar al gener la personació del lletrat de la Generalitat com a acusació popular. Tanmateix, la Generalitat va recórrer la decisió davant de l’Audiència de Lleida. L’acusació particular (denunciants) s’hi va adherir però la Fiscalia s’hi va oposar. El tribunal ha determinat ara que el recurs “ha de ser íntegrament desestimat al considerar que “un ens públic territorial no pot exercir una acció popular i que l’acció pública penal només correspon al Ministeri Fiscal, en representació de tota la societat”.

El tribunal ratifica de nou l’arxivament de la causa contra Inma Manso i Pérez de los Cobos

D’altra banda, l’Audiència de Lleida ha desestimat un recurs de l’Associació Advocacia per la Democràcia contra l’arxivament que va dictar sobre la querella contra l’exdelegada del Govern central a Lleida Inma Manso, el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i altres comandaments per les càrregues policials que hi va haver durant l’1 d’octubre a Lleida. El tribunal ja va considerar en el seu moment que es tracta d’“un plantejament tan genèric i una atribució de responsabilitat tan inespecífica que no pot servir de base per a la iniciació d’una investigació penal”.

Inicialment, la titular del jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida va admetre a tràmit la querella i va ordenar que s’identifiqués tots els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil que van participar en les càrregues que hi va haver en dotze col·legis. 

Clara Ponsatí, Aamer Anwar, Carles Puigdemont i Toni Comín.

Clara Ponsatí, Aamer Anwar, Carles Puigdemont i Toni Comín.BLANCA BLAY/ACN

tracking